Krievijas "Gazprom" ārvalstu akcionāri vērsušies pie kompānijas vadības ar prasību atklātībā paziņot nianses par koncerna saistību un līgumiem ar ASV Floridas štatā reģistrēto firmu "Itera".
Tā trešdien vēstī laikraksts "The Financial Times", norādot, ka "Gazprom" noslēgtie darījumi devuši firmai "Itera" nozīmīgu peļņu.

FT raksta, ka viena no Krievijas gāzes koncerna investoru un kreditoru galvenajām prasībām ir panākt, ka "Gazprom" finansiālā darbība kļūst pārskatāmāka. Analoģiskas prasības koncernam izvirza arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, pausts laikrakstā.

"Pēc "Itera" datiem, 1999.gadā no 67 miljardu kubikmetru gāzes pārdošanas kompānija guva triju miljardu ASV dolāru peļņu. Lielu daļu pārdotās gāzes piegādāja "Gazprom". Kāpēc "Gazprom" pārdot gāzi "Iterai", kad paša koncerna ražošana samazinās un "Gazprom" ir jāpērk gāze Turkmenistānā savu saistību izpildei," vēstulē "Gazprom" prezidentam Remam Vjahirevam jautā ārvalstu akcionāri, kurus pārstāv Krievijas finansu ministrs Boriss Fjodorovs.

Tāpat ārvalstu investori vēlas zināt, kādu iemeslu dēļ "Gazprom" nodod "Itera" rīcībā savas gāzes atradnes un licences gāzes ieguvei, norāda FT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!