Ārvalstu investīcijas Igaunijā 2004.gadā pieauga par 40 procentiem un pagājušā gada beigās sastādīja 226 miljardus kronu (10,1 miljardi latu), ziņo Igaunijas centrālā banka.
Apmēram puse jeb 52 procenti no kopējā apjoma tika investēti finanšu sektorā. Tālāk seko nekustamā īpašuma, rūpniecības, tirdzniecības un komunikāciju nozares. Divas trešdaļas no investīciju kopapjoma veica uzņēmēji no Zviedrijas, Somijas un Lielbritānijas.

Salīdzinot ar 2003.gadu, portfeļinvestīciju apjoms palielinājās straujāk nekā tiešās un cita veida investīcijas. Tiešās investīcijas Igaunijā pagājušajā gadā veidoja gandrīz pusi no investīciju kopapjoma jeb 109 miljardus kronu (4,9 miljardi latu), portfeļinvestīcijas deva vienu piektdaļu, bet pārējās bija cita veida investīcijas.

Viena trešdaļa no tiešo investīciju kopapjoma tika ieguldīta finanšu starpniecības sektorā, 22 procenti - nekustamā īpašuma nozarē, bet 11 procenti - vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā. 70 procentus no tiešajām investīcijām veidoja investīcijas no Somijas un Zviedrijas.

Savukārt Igaunijas investīcijas ārvalstīs pērn sastādīja simts miljardus kronu (4,5 miljardi latu). Lielākā daļa investīciju (70 procenti) tika veiktas finanšu starpniecības sektorā. Igauņu uzņēmēji investēja arī sabiedriskajā, nekustamā īpašuma, loģistikas, komunikāciju un tirdzniecības sektoros. Lielākā daļa investīciju tika izdarītas Lietuvā, Vācijā un Latvijā.

Tiešās investīcijas pērn sastādīja 16 procentus no ārvalstīs veikto investīciju kopapjoma, bet 83 procenti no tiešajām investīcijām tika izdarīti Lietuvā, Latvijā un Kiprā.

2004.gada beigās Igaunijas tīro investīciju pozīcija bija negatīva ar 126 miljardiem kronu (5,7 miljardi latu). Savukārt Igaunijas ārējais parāds pagājušajā gadā pieauga par vienu trešdaļu un 31.decembrī sastādīja 117 miljardus kronu (5,2 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!