Foto: AFP/Scanpix
'Eiropas islamizācija' varbūt arī ir mīts, bet Andersa Bēringa – Breivīka terorakti – šausminoša realitāte, un viņa ideoloģijai Eiropas diskursā ir likumīgs pamats, raksta ārvalstu mediji. Labējais radikālisms biedē lielāko daļu cilvēku, taču vienmēr atradīsies 1%, kam tas šķitīs saistoši. Savukārt izskaitļot "vientuļo vilku" ir ļoti grūti.

Atmaskot nācijas pagrimumu dēļ imigrantu plūsmas, noliegt islāmu, aizstāvēt Izraēlu vai sludināt konservatīvas kristiešu vērtības - tas nav tas pats, kas šaut uz neaizsargātiem pusaudžiem vai mīnēt automašīnu, lai ideoloģija, kas vada Andersu Bēringu - Breivīku, eksistētu Eiropas diskursā uz pilnīgi likumīgiem pamatiem, raksta spāņu laikraksts "La Vanguardia".

Grāmatas par "islamizāciju" Norvēģijā piedāvā to pašu tradicionālo pret musulmanisma komplektu, kas pieejams visā Eiropas teritorijā no Lisabonas līdz Maskavai.

Korespondents, kā piemēru min reliģijas vēsturnieces Hannes Nabintu Herlandas grāmatu "Trauksme. Pārdomas par kultūru krīzes apstākļos".Tās autore skandina "trauksmes zvanu" par bīstamu Norvēģijas "islamizāciju", lai gan tikai 4% iedzīvotāju ir ar musulmaņu kultūras saknēm.

Viņa atmasko "glamūrīgo procesu" un "labdabīgumu", kas izskan, kā teikts rakstā, vulgāru rasistisku un ksenofobisku ideju atbalstam.

"Elementāras cieņas trūkums, tumsonīga rupjība un ētisko vērtību huligānisms triumfa gājienā maršē pāri Eiropai, kas, savukārt, izskatās, kā atgriezusies 1930-tajos gados," raksta  "La Vanguardia".

"Progresa partija, kas pašreiz nonākusi uzmanības centrā, tiek skatīta, nevis kā problēma, bet kā norma. Šodien tā tiek uzskatīta par otro varenāko politisko spēku valstī, nebūdama radikālāka par saviem zviedru, dāņu, somu vai nīderlandiešu analogiem.

Norvēģu miesnieks Anderss Bērings - Breivīks bija partijas jaunatnes organizācijas biedrs neilgi pirms sāka izstrādāt savu noziedzīgo plānu.

Progresa partija - tas nav Bērings - Breivīks, tajā pašā laikā slepkava jāatzīst par tās sabiedrības produktu, ko Eiropa atzinusi par respektablu, simpātisku un drosmīgu. Ja tā ir noticis Norvēģijā, tad tā var notikt arī jebkur citur," raksta "La Vanguardia".

Vācu "Sueddeutsche Zeitung" publicē interviju ar Riku Itonu, kurš vairāk kā 25 gadus strādāja par slepeno aģentu, izsekodams labēji radikālos grupējumus. Viņš stāsta, ka teroristi kļūst par "vientuļajiem vilkiem". Tāpēc viņam Andersa Bēringa - Breivīka gadījums rada īpašu satraukumu.

Iepazīstoties ar Bēringa - Breivīka "manifestu", Itons secina, ka agrāk Anderss piederējis grupai, kas pulcējās 2002.gadā ar mērķi - cīņai ar musulmaņiem izveidot Templiešu ordeni. "Līdz filozofijai "vientuļie vilki" nonāk līdz ar gadiem," uzskata Itons. Savukārt "vilku vientuļnieki" ir grūti izskaitļot.

"Internets nav mainījis labējo radikāļu kustības. Viņi paši ir mainījušies, un pēdējo 20 gadu laikā sākuši darboties ļoti izsmalcināti," saka Itons.

Uz jautājumu, kopš kura laika antiislāmisms ir nokļuvis labējo radikāļu dienaskārtībā, eksperts stāsta: "Mēs antiislāmismu sākām ievērot tikai pirms pāris gadiem, tās ir 11.septembra sekas. Taču terorakts Norvēģijā izsauc īpašu uztraukumu. Es nedomāju, ka tas bija pēdējais gadījums."

Pirmajam šokam pēc notikušā sekoja viegli prognozējama reakcija: islāmistiem tik sekmīgi ir izdevies visu pasauli iedzīt bailēs, ka tūlīt pēc Oslo notikumiem visi sāka runāt par noziegumu saikni ar islāmu, ziņo "Spiegel Online" .

Haznains Kazims rakstā "Aizspriedumi padara aklu" uzsver: "Nemotivētie apvainojumi tikai sekmē ļaunuma eskalāciju uz reliģijas pamata un liedz ieraudzīt citus draudus."

"Šokam par 11.septembra notikumiem drīz būs 10 gadi, bet tie vēl nav aizgājuši pagātnē. No šī brīža cilvēku galvās ir iesēdusies pārliecība: tas, kurš spēja drupās pārvērst milzīgos dvīņu torņu Ņujorkā, tas ir spējīgs uz visu."

Šajā laikā terorakti ir notikuši Madridē un Londonā, bumbas atklātas apavos un lidmašīnās, neskaitāmi terora akti ir novērsti, un vienmēr aiz tā ir stāvējuši islāmisti. Pēc pravieša Muhameda karikatūrām par uzbrukumu mērķi kļuva arī Skandināvija. Līdz ar to nav pārsteigums, ka automātiski par pirmajiem aizdomās turamajiem kļūst "Al Qaeda" un "Taliban".

Lai gan "pirmā vēlme visā vainot islāmistus ietver dubultus draudus: no vienas puses, tas nostiprina ienaidnieka tēlu, kurš jau tāpat daudzās galvās ir gana stiprs. Bieži netiek nodalīti mierīgie musulmaņu civiliedzīvotāji no islāma kaujiniekiem. Turklāt nereti tiek aizmirsts, ka no terorisma visvairāk cieš tieši musulmaņi, nevis citu reliģiju pārstāvji."

Saskaņā ar Eiropola oficiālo statistiku: ES pēdējā gada laika fiksēti 249 terorakti, un tikai trīs no tiem ir islāmistu rīkoti, raksta "Spiegel Online".

"Corriere della Sera" stāsta par pirmo tiesas sēdi Bēringa - Breivīka lietā. "Viņš parādījās tiesā ar ņirdzīgu smaidu sejā. Viņš gribēja iegūt skatuvi un izplatīt savas idejas, bet atradās aiz slēgtām durvīm. Tiesa spēra bezprecedenta soli Norvēģijas vēsturē: tiesas zālē nebija ne publikas, ne mediju.

Tiesā norvēģu šāvējs paziņoja, ka terorakta mērķis nebija pēc iespējas vairāk cilvēku nogalināšana: viņš kopā ar saviem līdzbiedriem tādā veidā gribēja signalizēt par nepieciešamību glābt Eiropu no islāma iebrukuma. Viņš noraidīja ikvienu kriminālatbildību, nosaucot savu darbību par "nepieciešamu Norvēģijas glābšanai, kuru nodevusi Darba partija".

Tiesas sēdes laikā Bērings - Breivīks pirmo reizi paziņoja, ka kopā ar viņu "krusta kara gājienā pret marksismu un islamizācijas kultūru" darbojas "divas šūniņas", raksta autors.

"Bērings - Breivīks bīstams šķita jau martā, kad Norvēģijas drošības dienesti ziņoja par lielu daudzumu sprāgstvielu gatavošanai nepieciešamo izejvielu iegādi Polijā. Tomēr toreiz aģenti uzskatīja, ka ar iegādes faktu nepietiek izmeklēšanas uzsākšanai," raksta "Corriere della Sera".

Pats pārsteidzošākais ir tas, ka Anderss Bērings - Breivīks masu slepkavībām piešķir tikai otršķirīgu lomu, laikrakstā "The Independent" uzsver Metjū Feldmens, Northemptonas universitātes centra "Radicalism and New Media" direktors. "Masu slaktiņš bija kaut kas līdzīgs terorista "piāram".

Tieši no šī aspekta jāskatās uz viņa vēlmi izskatīt lietu atklātā tiesas sēdē. Tā tika noraidīta kā neveiksmīgs antimusulmaniskas propagandas mēģinājums."

Autors iesaka ātri sākt domāt par "daudzslāņainu terorismu", par to, kā tiek izmantota virtuālā telpa reālu teroraktu organizēšanai.

"Naši" un Putins distancējas no slepkavas komplimentiem, informē "The New York Times". Krievijas jauniešu prokremliskā organizācija un premjers Vladimirs Putins pirmdien centās distancēties no Bēringa - Breivīka manifestā paustās atzinības.

"Autors savā 1500 lappušu manifestā uzdod retorisku jautājumu: "Ar kuriem no šobrīd dzīvojošiem jūs gribētu satikties?" - un pats arī atbild: "Ar Romas pāvestu vai Vladimiru Putinu.""

Putinu Bērings - Breivīks sauc par "taisnīgu un izlēmīgu līderi, kas pelna cieņu", piemetinot: "Pagaidām es neesmu pārliecināts, kāds potenciāls viņam piemīt - kļūt par mūsu labāko draugu vai ļaunāko ienaidnieku."

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atzinis: "Šis cilvēks ir sātana izdzimums. Pilnīgi traks. Un, lai, ko viņš arī nebūtu rakstījis vai teicis, to nevar nosaukt citādi, kā par jukušā murgiem," citē laikraksts "Kommersant".

Bērings - Breivīks Rietumeiropai rekomendē radīt "konservatīvas kultūras studentu organizācijas", kas varētu izplatīt jaunu ideoloģiju pēc Krievijas organizācijas "Naši" parauga.

Organizācija "Naši" komisāre Marina Kisļicina aģentūrai "Interfax" atzinusi: "Mēs pirmo reizi šajā kontekstā dzirdam mūsu organizācijas vārdu un neko pateikt nevaram."

"Tā ir disciplinēta un labi finansēta kustība, kas reizēm var līdzināties padomju kustībai "Komjaunatne"," skaidro raksta autors Endrjū Kramers. "Tā iestājas par valdību atbalstošu, nevis nacionālu programmu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!