Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ne visa Ukrainas sabiedrības daļa bija gatava Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestajiem ierobežojumiem un tas izraisīja neapmierinātību, tomēr arvien vairāk ukraiņu sāk izprast karantīnas pasākumu nepieciešamību, portālam "Delfi" skaidro Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko.

Ukrainā ir reģistrēti vairāk nekā 10 tūkstoši Covid-19 saslimšanas gadījumu, no kuriem ir vairāk nekā 250 mirušie un vēl aptuveni 1100 izveseļojušies. Kopumā kopš 2020. gada sākuma ir saņemti aptuveni 105 tūkstoši ziņojumu par aizdomām par Covid-19 infekciju. Tāda ir aptuvenā statistika Ukrainā šī raksta publicēšanas brīdī, bet skaitļi mainās ik stundu.

Covid-19 izplatības ierobežošanai Ukrainā līdz 11. maijam ir izsludināta ārkārtas situācija. Ir apturēta visu veidu pasažieru satiksme ar citām valstīm, izņemot kravu pārvadājumus un speciālus humānos reisus. Valstī ir ierobežota sabiedriskā transporta kustība, starp apgabalu robežām ir iekārtoti speciāli kontroles punkti, kuros tiek veiktas koronavīrusa pārbaudes. Lielākā daļa valsts iestāžu strādā attālināti, izņēmums ir tiesībsargājošās iestādes un sociālie dienesti. Mācības bērnudārzos, skolās un augstskolas arī notiek attālināti, skaidro vēstnieks.

Ukrainas valdība lūdz pilsoņus pret esošo situāciju izturēties ar izpratni un bez īpašas vajadzības neiet ārā no mājām.

Ukrainas Ārlietu ministrijas galvenie uzdevumi ir, pirmkārt, palīdzības sniegšana tiem Ukrainas pilsoņiem, kuri kādu iemeslu dēļ nav varējuši atgriezties un joprojām atrodas ārzemēs, un, otrkārt, starptautisko līdzekļu piesaistīšana cīņai pret koronavīrusu un to piegāde Ukrainai, norāda Miščenko.

"Situācija būtībā ir ļoti līdzīga Latvijas situācijai. Ir skaidrs, ka pašizolācijas sistēma – attālinātas mācības un darbs, kas ļauj cilvēkiem palikt mājās un strādāt ērtos un piemērotos apstākļos, – ierobežo vīrusa izplatīšanos," viņš stāsta.

Tomēr cilvēkiem ir savi paradumi, savi plāni, katrs dzīvo pēc sava grafika un režīma, tāpēc ne visi spēja pielāgoties jaunajiem apstākļiem.

"Valsts no savas puses dara visu iespējamo, lai likvidētu vai mazinātu negatīvās sekas, kas iespējamas attālināta darba vai, vēl sliktāk, darba zaudēšanas, vai citu ierobežojošu pasākumu dēļ. Dabiski, ka daļā Ukrainas sabiedrības tas rada neapmierinātību. Tomēr tajā pašā laikā mēs esam novērojuši, ka ukraiņi arvien biežāk sāk izprast karantīnas pasākumu svarīgumu un ir solidāri ar valdību," viņš atzīmē.

Jaunā koronavīrusa epidēmijas apstākļos Ukrainas varas iestādes joprojām palīdz ukraiņiem atgriezties mājās, Miščenko akcentē. Aptuveni 320 ukraiņu ar īpašu "Ukrainas dzelzceļa" reisu atgriezās Ukrainā šī gada 22. martā un ar īpašu "AirBaltic" avioreisu – šī gada 25. martā.

"Gribu izteikt visdziļāko pateicību Latvijai par to, ka tā ļāva ukraiņiem atgriezties mājās ar minimālām izmaksām, jo īpaši ar Latvijas pārvadātāja "AirBaltic" iepriekš minēto reisu. Es izsaku pateicību Latvijas varas iestādēm, kuras, apzinoties ārzemnieku, jo īpaši ukraiņu, uzturēšanās sarežģītību ārzemēs, pieņēma lēmumu karantīnas laikā nepiemērot sodus tiem ārzemniekiem, kuri šajā situācijā pārsniedza noteikto uzturēšanas laiku Latvijā," pauž vēstnieks.

Miščenko norāda, ka vēstniecība par šo lēmumu informēja visus Ukrainas pilsoņus, un tas ļāva mazināt zināmu spriedzi Latvijā joprojām esošajiem ukraiņiem, kuri gaida robežu atvēršanu un atgriešanos dzimtenē. Pašlaik vēstniecības sarakstā ir 134 Ukrainas pilsoņi, kuri tuvākajā laikā vēlas atgriezties mājās.

Vēstniecība sadarbībā ar Ukrainas Ārlietu ministriju apsver iespēju šos pilsoņus evakuēt no Latvijas uz Ukrainu. Tomēr šo procesu sarežģī fakts, ka gan Ukrainā, gan Latvijā, lai apkarotu epidēmijas izplatību, uz laiku ir aizliegts veikt jebkādus starptautiskus pasažieru pārvadājumus.

Tāpēc pašreizējos apstākļos vienīgais veids, kā atgriezties no Latvijas Ukrainā, ir atsevišķu transportlīdzekļu izmantošana tranzītā caur Baltkrieviju.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas mūsu pilsoņi tiek koordinēti sociālajos tīklos. Tādejādi pat šajos sarežģītajos apstākļos cilvēki var atgriezties Ukrainā," atklāj Miščenko.

Taču ir jāatceras, ka visām personām, kuras atgriežas Ukrainā no valstīm, kurās konstatēti Covid-19 inficēšanas gadījumi, tiek piemērota obligātā izolācija speciālās iestādēs.

"Mēs ceram, ka mūsu tautieši ar sapratni izturēsies pret šo valdības rīcību, kas ir svarīgs solis cīņā pret Covid-19 izplatīšanos Ukrainā," nobeidz Ukrainas vēstnieks Latvijā Miščenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!