Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas Centrālā banka laidusi apgrozībā banknoti, uz kuras pirmo reizi nodrukāta kara plosītās valsts prezidenta Bašara al Asada ģīmetne, ziņo portāls "Middle East Eye".

Jaunā 2000 Sīrijas mārciņu naudaszīme arī ir līdz šim lielākais nomināls, kādu apgrozībā laidusi Sīrijas banka, kas ir norāde uz kara nomocītās valsts ekonomiskajām grūtībām.

2000 Sīrijas mārciņas ir aptuveni 3,5 eiro vērtas. Kopš pilsoņu kara sākuma 2011. gadā Sīrijas mārciņas vērtība attiecībā pret ASV dolāru ir nokritusies par aptuveni 90%.

Banknotes vienā pusē attēlots prezidents Bašars al Asads, bet otrā Sīrijas parlaments. Līdz šim lielākā apritē esoša naudaszīme Sīrijā bija 1000 mārciņas – uz tās attēlots kādreizējais prezidents un Asada tēvs Hafezs al Asads.

Karš ir skāris praktiski visas Sīrijas ekonomikas jomas, tostarp naftas ieguvi. Naftas ieguves apjomi ir strauji kritušies un Sīrijas valdība pat ir spiesta importēt naftas produktus, lai gan iepriekš tos eksportēja.

Valdība ir zaudējusi kontroli pār daudzām svarīgām naftas un gāzes ieguves vietām, kas nonākušas opozīcijas kaujinieku vai "Daesh" džihādistu kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!