Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Arhitektu savienība nepilnu diennakti pēc izziņošanas atsaukusi Sarkanajā laukumā pie Kremļa sienas stāvošā Ļeņina mauzoleja renovācijas ideju konkursu. Tas darīts ļoti asās saņemtās kritikas dēļ, atsaucoties uz pašu rīkotāju paziņojumu ziņu aģentūrai "Moskva", vēsta "The Moscow Times".

Vladimira Uļjanova iebalzamētais ķermenis plašākai sabiedrībai kļuva apskatāms jau drīz pēc viņa nāves 1924. gadā. Tomēr laiku pa laikam publiski izskan idejas bijušo Padomju Savienības vadītāju apglabāt, un Krievijas Arhitektu savienība izsludināja konkursu, aicinot ikvienu piedāvāt savas idejas, kā mauzolejs būtu pārbūvējams pēc mirstīgo atlieku izvākšanas no tā.

Lielāko kritiku konkursa idejai un rīkotājiem veltījuši Krievijas Komunistiskās partijas līderi.

"Tas [Ļeņina ķermeņa] nenotiks mūsu dzīves laikā, tāpēc mēs izlēmām pagaidīt. Mēs šādu konkursu izsludināsim nākamajā dzīvē, bet ne dažos nākamajos gados," notikušo komentējis savienības prezidents Nikolajs Šumakovs. Viņš sašutis norādīja, ka saņēmis tik daudz negativitātes, itin kā savienības iecere būtu bijusi nojaukt mauzoleju un nozagt Ļeņina ķermeni. "Man vajadzīgs piecgades plāns, lai atkoptos, neesmu saņēmis tik daudz negatīvā visas savas dzīves laikā, cik šajā laikā," norādīja Šumakovs.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ideja par Ļeņina apglabāšanu publiski apspriesta jau drīz pēc Padomju Savienības sabrukuma un kopš tā laika vairākās aptaujās noskaidrots arī sabiedrības viedoklis par šo jautājumu, kurš ikreiz nosliecies par labu apglabāšanas idejai. Atšķiras tikai vēlamais laiks, kad to darīt. Vieni vēlas Uļjanovu redzēt zem zemes pēc iespējas drīzāk, citi atbalsta ideju, ka vēl jāsagaida Ļeņinu apbrīnojošās paaudzes aiziešana mūžībā.

Šobrīd Maskavā apskatāmais mauzolejs gan nav pirmais kapa variants. Jau nedēļu pēc Ļeņina nāves tika uzcelta mauzoleja koka versija un līdz 1924. gada beigām tas tika ievērojami palielināts. 1929. gadā, saprotot, ka jaunākās iebalzamēšanas metodes ķermeni ļauj saglabāt ilgāk nekā sākotnēji plānots, tika nolemts būvēt marmora un granīta bloku ēku.

Lai bijušās PSRS ideoloģisko tēvu varētu apskatīt vēl ilgi, tā ķermenis reizi 18 mēnešos tiek peldināts speciālās ķīmiskās vannās. Ļeņins bija krievu komunistu revolucionārs, politiķis un politiskais teorētiķis, kurš savas dzīves pēdējos gadus darbojās kā jaunizveidotās Padomju Savienības līderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!