Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV desmit Krievijas pilsoņi apsūdzēti zagtu "Apple" elektronikas ierīču kontrabandā aptuveni 50 miljonu ASV dolāru (ap 42 miljonu eiro) vērtībā. Kontrabandas shēmā gan iesaistīts daudz lielāks dalībnieku skaits – vīzas kopumā zaudējuši 113 Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" lidmašīnu apkalpes locekļi.

"Ja domājat, ka ir pieņemami izmantot savus amatus starptautiskā aviokompānijā, lai kontrabandā izvestu nelegāli iegūtas lietas miljoniem ASV dolāru vērtībā uz Krieviju, atbilde ir "ņet"," publiskā paziņojumā skaidrojis FIB direktora asistents Viljams Svīnejs.

FIB vainīgos aizturējusi un vīzas tik lielam skaitam cilvēku anulējusi pēc vērienīgas izmeklēšanas, kurā bijusi iesaistīta arī robežsardze, Ņujorkas policijas dienests, Valsts departamenta diplomātiskā korpusa drošības dienests un citas institūcijas, vēsta "The Moscow Times".

Par plašā tīkla vadītāju tiek uzskatīts Krievijas pilsonis Sajuzs Daibagija, kura saistība ar "Aeroflot" gan netiek norādīta. Viņš instruējis aviokompānijas darbiniekus doties uz ASV, paņemt "iPhone" telefonus, "iPad" planšetdatorus un "Apple" digitālos pulksteņus un ar tiem atgriezties Krievijā. Vairums šo elektronisko ierīču bijušas zagtas.

Piemēram, divi apsūdzētie piecos lidojumos 2019. gadā vien izveduši vairāk nekā 1200 elektroniskās ierīces vairāk nekā miljona ASV dolāru vērtībā. Savukārt kāda apsūdzētā miteklī uziets liels daudzums elektronisko ierīču un vairāk nekā 600 000 ASV dolāru skaidrā naudā.

No desmit apsūdzētajiem astoņi ir aizturēti, bet divi izsludināti meklēšanā. Viņi tiek apsūdzēti zagtu mantu pārvadāšanā, eksporta deklarāciju nenokārtošanā un nelegālā elektropreču izvešanā no valsts.

"Tiek uzskatīts, ka apsūdzētie bija starptautiska kontrabandas tīkla locekļi, kuri izmantoja plašu darboņu loku Krievijā un ASV, lai apietu ASV likumdošanu," atzīmēja vadošais izmeklētājs Sets Dučarms, "ar notikušajiem arestiem šis tīkls ir likvidēts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!