Foto: NATO ISAF
Pašreiz vardarbības līmenis Afganistānā ir sasniedzis savu augstāko līmeni kopš 2007. gada, atsaucoties uz Pentagonu, vēsta BBC.

Ziņojumā ASV Kongresam Pentagons skaidro, ka drošības ziņā progress Afganistānā ir "nevienmērīgs" un to raksturo "pieticīgas sekmes". Pentagons atzīst, ka līdzās atsevišķiem panākumiem cīņā ar kaujinieku organizāciju "Taliban", pastāv draudi, ka, NATO spēkiem aizejot no valsts, kaujinieki to dēvēs par savu uzvaru.

Ziņojumā ir apskatīta situācija valstī  no šī gada 1. aprīļa līdz 30. septembrim. Tajā atzīts, ka pūles mazināt nemiernieku aktivitātes nav devušas cerēto rezultātu. Turklāt "Taliban" saņem atbalstu no Irānas, kā arī Pakistānas pierobežā. Kaujinieki arī cenšas popularizēt un uzturēt Afganistānas sabiedrībā uzskatu, ka NATO aiziešana ir "Taliban" pārspēka dēļ. ""Taliban" nav populāra kustība, bet tā izmanto iedzīvotāju bailes, ko radījusi vājas valdības rīcība," teikts ziņojumā.

Tiesa, vienlaikus ziņojumā pausts, ka atsevišķi reģioni Helmandas un Kandahāras provincēs ir drošībā no "Taliban" spēkiem. "Drošība pamazām kļūst lielāka," norādīts ziņojumā. Par to liecina jaunu skolu un policijas iecirkņu atvēršana.

Patlaban Afganistānā ir 97 000 ASV un 48 000 citu valstu karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!