Foto: AFP/Scanpix
ASV federālie aģenti piektdien aizturēja bijušo ASV jūras kājnieku par plāniem Ziemassvētkos sarīkot teroraktu Sanfrancisko pilsētā, kuram viņu iedvesmojis džihādistu grupējums "Daesh", informēja tiesa savos dokumentos.

Aizturētais ir 26 gadus vecs autoevakuatora šoferis Everits Ārons Džeimsons, kurš plānojis sarīkot uzbrukumu Sanfrancisko populārajā iepirkšanās centrā un tūristu atrakcijā "Pier 39", teikts Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) īpašā aģenta Kristofera Makinija iesniegtā liecībā.

Aizdomās turētais bija izstāstījis maskētajiem aģentiem, kā viņš gribētu lietot sprāgstvielas, vēršoties pret cilvēku pūli šajā tūristu atrakcijā laikā no 18. līdz 25. decembrim, jo "Ziemassvētki ir lieliska diena uzbrukuma sarīkošanai".

Džeimsons arī atzinās, ka viņam nav vajadzīgs bēgšanas plāns, jo viņš ir "gatavs mirt", teikts tiesai iesniegtajā dokumentā. FIB aģenti trešdien veica reidu aizdomās turētā mājoklī Kalifornijas štata Modesto pilsētā, kur viņi atrada Džeimsona testamentu, kā arī vairākus ieročus un munīciju.

Džeimsons 2009. gadā izgāja pamatapmācību Jūras kājnieku korpusā un to beidza ar snaipera kvalifikāciju, bet vēlāk tika demobilizēts, jo bija noklusējis savas astmas lēkmes.

Džeimsons izvēlējās uzbrukumam "Pier 39", jo "viņš bija tur bijis iepriekš un zināja, ka tur ir daudz cilvēku", liecināja Makinijs. "Džeimsons paskaidroja, ka viņš arī vēlas lietot sprāgstvielas, un aprakstīja plānu, pēc kura ar sprāgstvielām cilvēkus varētu novirzīt uz vietu, kur Džeimsons varētu viņiem uzbrukt," teikts īpašā aģenta liecībā.

Aizdomās turētais izpauda savus plānus maskētajam FIB aģentam, uzskatot viņu par vienu no "Daesh" līderiem, teikts tiesas dokumentā. Džeimsons sacīja, ka ASV ir vajadzīgs "vēl viens uzbrukums līdzīgi kā Ņujorkā vai Sanbernardino", un piebilda, ka viņš gribētu sarīkot uzbrukumu, izmantojot automašīnas un šaujamieročus.

"Šodien mūsu neiedomājamie likuma sargi ir atkal palīdzējuši izjaukt amerikāņu nogalināšanas plānu," paziņoja ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss. "Draudi no radikālā islāma terorisma puses ir reāli un nopietni, bet amerikāņu tauta var būt pārliecināta, ka Tieslietu ministrija saglabā modrību, aizsargājot mūsu tēvzemi," viņš piebilda.

Džeimsons arī "bija paudis radikālus džihādistu uzskatus, tostarp kļuvis par autoru sociālajos medijos ievietotiem paziņojumiem, kuros atbalstīts terorisms".

Viņš bija paudis atbalstu 31. oktobra teroraktam Ņujorkā, kurā džihādists ar pikapu bija braucis pa velosipēdistu celiņu, nogalinot astoņus cilvēkus, informēja FIB.

Džeimsons arī bija aktīvs sociālajā tīklā "Facebook", atzīmējot ar "patīk" paziņojumus, kuros atbalstīta "Daesh ". Viņš atzīmēja ar "mīlu" 29. novembra teroristu propagandas paziņojumu, kurā redzams Santaklauss Ņujorkā ar dinamīta kasti.

Kalifornijas Austrumu apgabala tiesā Džeimsonam tika izvirzīta apsūdzība par mēģinājumu sniegt svarīgu atbalstu ārvalstu terorisma organizācijai. Notiesāšanas gadījumā viņam var tikt piespriests 20 gadu cietumsods.

"Likuma sargi viņu novēroja, un sabiedrība nevienu mirkli nebija apdraudēta," paziņoja FIB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!