Jautājums par Jeruzalemes galīgo statusu atrisināms tikai tiešās Izraēlas un palestīniešu sarunās, otrdien sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Filips Kraulijs, šādi oponējot Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu nule paustajai nostājai.

Šīs triju reliģiju par svēto godātās pilsētas statuss "var tikt atrisināts vienīgi tiešās sarunās", uzsvēra amatpersona.

Šādu nostāju Kraulijs pauda tikai dienu pēc tam, kad Netanjahu no jauna uzstāja uz Izraēlas tiesībām būvēt ebreju kolonistu apmetnes okupētajā Austrumjeruzalemē, deklarējot: "Jeruzaleme nav apmetne. Tā ir mūsu galvaspilsēta."

Izraēlas 9.marta paziņojums par 1600 jaunu mājokļu būvniecību okupētajās teritorijās Austrumjeruzalemē izraisīja ASV nosodījumu. ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone sacīja, ka apmetņu būvniecība grauj tikko panākto vienošanos par Izraēlas un palestīniešu miera sarunām. Palestīnieši jau piedraudējuši izstāties no sarunām.

Palestīnieši bija atteikušies sēsties pie sarunu galda Izraēlas kolonizācijas politikas dēļ, un Vašingtonai bija nepieciešami vairāki mēneši, lai viņus pārliecinātu par sarunu atsākšanu.

Palestīniešu pašpārvaldes amatpersona Nabils Abu Rudeina otrdien norādīja, ka Netanjahu atteikšanās iesaldēt ebreju kolonistu apmetņu paplašināšanu okupētajās teritorijās Austrumjeruzalemē apdraud ASV centienus panākt miera sarunu atsākšanos.

"Netanjahu politika un viņa valdības rīcība novedīs pie tā, ka tiks iznīcinātas visas nopietna miera procesa un sekmīgu sarunu iespējas," brīdināja Rudeina. "Netanjahu izteikumi pierāda, ka viņš nevēlas atgriezties pie nopietnām sarunām. Tie ir nesavienojami ar starptautiskajām tiesībām - atbilstoši tām, Jeruzalemei jābūt abu valstu galvaspilsētai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!