Foto: DELFI
ASV administrācija otrdien atzinīgi novērtēja Lietuvas Seima (parlamenta) otrdien pieņemto likumu, kas paredz brīvprātīgu kompensāciju par ebreju reliģisko kopienu nacionalizēto nekustamo īpašumu.

"Savienotās Valstis apsveic šodien notikušo holokausta kompensācijas likuma pieņemšanu Lietuvas parlamentā, kas ir svarīgs solis uz vēsturisko taisnīgumu un izlīgumu," reportieriem paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda.

Viņa atzīmēja, ka šis likums ir "tikai viens no vairākiem svarīgiem soļiem, kurus sper Lietuvas valdība un tauta, pievēršoties grūtam laikmetam Lietuvas pagātnē". Šādi soļi ir arī centieni veicināt holokausta vēstures mācīšanu skolās un Viļņas senās ebreju kapsētas saglabāšana.

Lietuvas Seims otrdien pieņēma likumu, kas paredz izmaksāt brīvprātīgu kompensāciju 128 miljonu litu (26 miljonu latu) apmērā par ebreju reliģisko kopienu nekustamo īpašumu, kuru nacionalizējuši totalitāri režīmi.

Likumu atbalstīja 82 deputāti, pret balsoja septiņi, bet atturējās 16.

Likums paredz, ka kompensācija jāizmaksā īpašam fondam, kura pārvaldes institūcijā būs pārstāvētas ebreju organizācijas, kas pašlaik darbojas Lietuvā - Lietuvas Ebreju kopiena, ebreju reliģiskā kopiena, un citas ebreju kopienas un organizācijas, ja tās izteiktu vēlmi tikt pārstāvētām šajā fondā.

Naudas kompensācija 128 miljonu litu apmērā tiks izmaksāta laikā no 2013. līdz 2023.gadam. Tā līdzinās apmēram 30 procentiem no kompensējamā atsavinātā īpašuma vērtības. Kompensācija var tikt izmantota tikai Lietuvas ebreju reliģiskiem, kultūras, izglītības un labdarības mērķiem.

No šīs summas tiks atskaitīti trīs miljoni litu (612 tūkstoši latu), lai atbalstītu ebrejus, kuri Otrā pasaules kara laikā dzīvojuši Lietuvā un cietuši no okupācijas režīmiem.

Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus otrdien paziņoja, ka šis likums ir piemērs Krievijai, kura nespēj atrisināt analoģiskus ar pagātni saistītus jautājumus.

Tieslietu ministrija, kas izstrādāja šī likuma projektu, uzsvēra, ka kompensāciju izmaksāšana ebrejiem un iespēju robežās arī attiecīga nekustamā īpašuma atdošana nodrošinās Lietuvai "politiski stiprākas pozīcijas sarunās ar Krieviju par totalitārā režīma nodarītā kaitējuma kompensēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!