ASV bruņotajiem spēkiem pirmo reizi izdevies notriekt lidojumā artilērijas lādiņu, izmantojot jaudīgu lāzerieroci. Lāzers noteica lādiņa lidojuma trajektoriju, bet pēc tam no ieroča tika raidīta koncentrēta gaismas enerģijas protonu strūkla, kas lādiņu iznīcināja.
ASV Armijas Kosmosa un pretraķešu aizsardzības pavēlniecība informēja, ka "dažas sekundes vēlāk labu gabalu no lidojuma galamērķa lādiņš tika iznīcināts".

Lāzerieroci MTHEL ("Mobile Tactical High Energy Laser") ASV bruņoto spēku un Izraēlas Aizsardzības ministrijas vajadzībām izstrādā kompānija "TRW Corporation".

Pirms diviem gadiem ar lāzerieroci veiksmīgi tika notriekta "Katjuša" tipa raķete, taču pirmdien notikušajā izmēģinājumā notriekts lādiņš, kas pārvietojās ar daudz lielāku ātrumu.

Lāzerieroča izmēģinājums notiks Vaitsendas poligonā Ņūmeksikas štatā.

Lāzers ir intensīvs gaismas stars, kas ir koncentrēts tā, lai gaisma nenovirzītos un nevājinātos. Enerģija lāzerierocim tiek iegūta kontrolētā ķīmiskā reakcijā.

Tā kā lāzera stars pārvietojas ar gaismas ātrumu, lielos attālumos tikpat kā nezaudējot intensitāti, MTHEL tiek uzskatīts par potenciāli ļoti efektīvu ieroci.

Šāds lāzerstars teorētiski spēj iznīcināt mērķus, kas atrodas no desmitiem līdz pat tūkstošiem kilometru lielā attālumā.

Lāzerierocis ir ASV un Izraēlas kopīgs militārais projekts.

Izraēlas valdība ir ieinteresēta iegūt savā rīcībā MTHEL, jo "Katjuša" tipa raķetes uzbrukumos Izraēlas mērķiem izmanto islama kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!