ASV prezidents Baraks Obama atcēlis ierobežojumus naudas pārvedumiem un braucieniem uz Kubu kubiešu izcelsmes ASV pilsoņiem, otrdien vēsta BBC.

Tagad kubiešu radinieki, kuri dzīvo ASV, pirmo reizi kopš 1982. gada varēs brīvi pārvietoties starp abām valstīm.

"Prezidents izdevis rīkojumu valsts sekretāram, finanšu un tirdzniecības ministriem spert nepieciešamos soļus ierobežojumu atcelšanai Kubas radinieku apmeklēšanai, kā arī naudas pārvedumiem," žurnālistiem sacīja Baltā nama preses sekretārs Roberts Gibbs.

Pēc viņa vārdiem, šāds lēmums vērsts uz demokrātijas un cilvēktiesību stāvokļa uzlabošanu Kubā.

Jaunais ASV prezidents arī izdevis rīkojumu izskatīt iespēju organizēt tiešos avioreisus uz salu, kā arī atļāvis amerikāņu telekomunikāciju kompānijām vērsties pie kubiešu varas pārstāvjiem pēc licencēm komercdarbībai Kubā.

Vairāki kubieši jau norādījuši, ka ceļošanas atvieglojumi palīdzēs apvienoties izšķirtajām ģimenēm. Viņi pauduši prieku par gaidāmajām izmaiņām un izteica cerības, ka rīkojums veicinās plašāku atkusni abu valstu attiecībās.

Savukārt bijušais ilggadējais Kubas līderis Fidels Kastro, kura nākšana pie varas arī izraisīja vairāku ierobežojumu ieviešanu, paziņoja, ka Kubai nav vajadzīgas "žēlastības dāvanas" un aicināja Balto namu pilnībā atcelt noteiktās sankcijas.

"Nekas nav teikts par tirdzniecības embargo atcelšanu, kas ir bargākais no visiem līdzekļiem," sacīja Fidels, norādot, ka Obama varētu izmantot savus talantus konstruktīvākas politikas īstenošanai.

Kā ziņots, Obama jau iepriekš izteicis gatavību risināt sarunas ar Kubas valdību. Tomēr Obama, tāpat kā viņa priekšgājēji, uzsvēra, ka pilnīga embargo atcelšana Kubai ir iespējama tikai pēc būtiskām izmaiņām salas politiskajā dzīvē, ieskaitot brīvo vēlēšanu organizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!