Foto: F64
ASV Tieslietu ministrija atraidījusi Varšavas prokuratūras lūgumu sniegt tiesisko palīdzību izmeklēšanā par iespējamiem Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) cietumiem Polijā, kuru ieslodzītie apgalvo, ka tikuši spīdzināti, vēsta Polijas radio.

18.martā Prokuratūras apelācijas birojs Varšavā iesniedza lūgumu ASV Tieslietu ministrijai sniegt tiesisko palīdzību izmeklēšanā. 7.oktobrī ASV prokuratūru informēja, ka priekšlikums noraidīts, balstoties uz starptautisko Vienošanos par savstarpējo tiesisko palīdzību krimināllietās, un ASV varasiestādes uzskata šo lietu par slēgtu, vēsta ziņu aģentūra PAP.

Saskaņā ar vienošanos valstij ir tiesības atteikties no tiesiskās palīdzības sniegšanas, ja prasības izpildīšana aizskar šīs valsts drošību vai citas intereses.

Ziņas, ka ASV nesadarbosies ar izmeklēšanu saistībā ar iespējamiem CIP slepenajiem cietumiem Polijas ziemeļos netālu Šimani lidostas, nākušas klajā pēc tam, kad jau otrais aizturētais "Al Qaeda" kaujinieks lūdzis Varšavas prokuratūru izskatīt viņa lietu.

"Saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju Abu Zubajdahs bija viens no CIP apcietinātajiem un nopratinātajiem cilvēkiem kaut kur Polijas teritorijā," šomēnes Varšavas žurnālistiem pavēstīja poļu advokāts Bartolomejs Jankovskis.

Abi "Al Qaeda" kaujinieki - Zubajdahs un Abds al Rašims al Naširi - šobrīd atrodas ASV militārajā bāzē Gvantanamo.

Bijušais Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis un ekspremjers Lešeks Millers kategoriski noliedza, ka būtu zinājuši kaut ko par CIP darbībām Polijā.

Bet Polijas Gaisa satiksmes dienests tikmēr publicēja ziņojumu, kurā uzsver, ka pamestajā militārajā bāzē Polijas ziemeļos 2003.gadā CIP lidmašīnas nolaidušās vismaz sešas reizes.

Divas lidmašīnas - "Boeing 737" un "Gulfstream V" - bija reģistrētas ASV, un jau iepriekš bija zināms, ka tās savās operācijās izmanto CIP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!