ASV amatpersonas šonedēļ ieradīsies Vjetnamā, lai atsāktu to kareivju meklēšanu, kas pazuda Vjetnamas kara laikā, pirmdien paziņoja ASV vēstniecības pārstāvis.
Tā būs pirmā šāda misija kopš aprīļa, kad helikoptera katastrofā gāja bojā 16 meklētāji.

Speciālistu komanda uzsāks jaunu 30 dienu misiju, lai izmeklētu ziņas par ASV kareivju mirstīgo atlieku atrašanās vietām, informēja vēstniecība. Gandrīz visa komanda šonedēļ ieradīsies no ASV armijas apvienoto spēku pilnās uzskaites vienības Havaju salās.

ASV ar Vjetnamas amatpersonu palīdzību kopš 1985.gada meklē 1982 pazudušos amerikāņu kareivjus. Šajā laikā ir identificētas un mājās nogādātas 603 kareivju mirstīgās atliekas.

Meklēšanas misija tika pārtraukta aprīlī pēc tam, helikopters ar deviņiem vjetnamiešiem un septiņiem amerikāņiem netālu no Hanojas biezā miglā nogāzās, nogalinot visus tajā atrodošos.

Avārija izraisīja jautājumus, vai 26 gadus ilgstošo, dārgo programmu nevajadzētu izbeigt. ASV visā pasaulē pazudušo kareivju meklēšanai tērē aptuveni 100 miljonus ASV dolāru gadā.

Pēc Vjetnamas aprēķiniem, pilsoņu kara laikā pazuduši aptuveni 300 000 tās kareivju, taču valdība nav uzsākusi viņu mirstīgo atlieku meklēšanu. Tomēr tas nav kavējis pazudušo kareivju ģimenes viņus meklēt. Šī gada sākumā Vjetnamas valdība brīdināja iedzīvotājus uzmanīties no krāpniekiem, kas apgalvo, ka spēj aizvest ģimenes pie pazudušo kareivju kapiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!