Foto: Reuters/Scanpix
Amerikas Savienotās Valstis ir atteikušās no plāna sniegt pārtikas palīdzību Ziemeļkorejai, jo šī valsts nav izpildījusi solījumu nepalaist raķetes, kā arī tai nevar uzticēties, ka šo pārtikas palīdzību saņems tie, kam tā ir nepieciešama, trešdien paziņoja Pentagona amatpersona.

Savienotās Valstis jau iepriekš bija brīdinājušas, ka jebkāda raķešu palaišana nav savienojama ar ASV pārtikas palīdzības sniegšanu Ziemeļkorejai, taču šie ASV amatpersonas izteikumi liecina, ka plāni par pārtikas palīdzības sniegšanu ir apturēti.

Ziemeļkorejas plāni nākammēnes palaist raķeti ar satelītu "atspoguļo to, ka viņiem nav vēlēšanās pildīt savas starptautiskās saistības, tāpēc mēs esam spiesti apturēt savas aktivitātes pārtikas palīdzības sniegšanā Ziemeļkorejai" , Kongresa Pārstāvju palātas bruņoto spēku komitejas sēdē teica ASV aizsardzības ministra palīgs Pīters Lavojs.

29.februārī Ziemeļkoreja paziņoja, ka ir piekritusi iesaldēt kodolizmēģinājumus, raķešu izmēģinājumus un urāna bagātināšanas programmu apmaiņā pret ASV pārtikas palīdzību. Vašingtona bija apsolījusi pārtikas palīdzību 240 000 tonnu apmērā.

Tomēr 16.martā Ziemeļkoreja paziņoja, ka tā plāno laikā no 12. līdz 16.aprīlim palaist raķeti, kas ievirzīs orbītā Zemes novērošanas satelītu. Palaist raķeti paredzēts laikā no 12. līdz 16.aprīlim, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus.

"Šie plāni palaist raķeti ir ļoti provokatīvi, jo tā parāda Ziemeļkorejas vēlmi izmēģināt un paplašināt savas tāldarbības raķešu jaudas," teica Lavojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!