Pentagona veiktās izmeklēšanas gaitā konstatētas nopietnas kļūdas, kas prasīja vairāku afgāņu civiliedzīvotāju dzīvības, ceturtdien vēsta BBC.

ASV maijā bombardēja iespējamās talibu nemiernieku dislokācijas vietas Afganistānā. Gaisa uzlidojumu rezultātā Farahas provincē valsts rietumos gājuši bojā desmitiem mierīgo iedzīvotāju.

Kā atzīst vārdos neminētie ASV bruņoto spēku pārstāvji, ja šādu triecienu noteikumi tiktu pilnībā ievēroti, dažiem no reidiem bija jābūt atceltiem.

Izmeklēšanas rezultātu publiskošana gaidāma tuvāko dienu laikā, taču dažas tās detaļas jau nonākušas plašsaziņas līdzekļu rīcībā.

Pēc Afganistānas valdības datiem, amerikāņu uzlidojumi maija sākumā prasījuši 140 cilvēku dzīvības. Tajā pašā laikā ASV atzīst tikai 20-30 upurus.

Avots ASV militārajā resorā norāda, ka vienā gadījumā uzlidojums veikts ēku kompleksam, kur esot bijusi kaujinieku sapulce. Tomēr šis komplekss atradies plaši apdzīvotajā rajonā un tiešo draudu no tā nebija.

Maijā par amerikāņu kontingenta vadītāju Afganistānā Deivida Makīrnena vietā tika iecelts ģenerālis Stenlijs Makristels, lai veicinātu „svaigu domāšanu un jaunu skatu" uz Afganistānas problēmu.

Kā otrdien, uzstājoties ASV Senātā, atzina Makristels, „ja kaujinieku vienību iznīcināšana izraisa tautas neapmierinātību, tad uzvara ir šķietama un nepārliecinoša".

Viņš norādīja, ka pašlaik ir svarīgi minimizēt upuru skaitu, lai iegūtu Afganistānas iedzīvotāju atbalstu un uzticību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!