ASV autoražotāji atkal lūdz valdību piešķirt tiem aizdevumus papildus jau saņemtajam vairāku miljardu dolāru atbalstam, trešdien vēsta BBC.

Amerikāņu autogigants "Chrysler" valdībai pieprasījis vēl piecus miljardus dolāru (2,84 miljardus latu), vienlaikus paziņojot par plāniem likvidēt 3000 darbavietu un izņemt no ražošanas trīs automobiļu modeļus.

2008. gada beigās "Chrysler" jau saņēmis valsts kredītu četru miljardu dolāru (2,27 miljardu latu) apmērā.

Savukārt autoražotājs "General Motors" plāno valdībai lūgt 16 miljardus dolāru (9 miljardus latu) lielu aizdevumu papildus jau saņemtajiem 13,4 miljardiem dolāru (7,6 miljardiem latu).

Uzņēmuma vadība neizslēdz 47 000 darbinieku atlaišanu un vairāk par desmit rūpnīcu slegšanu.

Izmaksāt saņemtos aizdevumus "General Motors" plāno līdz 2017. gadam, bet peļņu plāno sākt saņemt jau divu gadu laikā.

ASV valdības finanšu struktūras izpētīs uzņēmumu restrukturizācijas priekšlikumus, kā arī metodes cīņai ar krīzi un savu lēmumu par papildu aizdevumu piešķiršanu pieņemšot līdz marta beigām.

Vēl viena ASV automobiļu ražošanas kompānija "Ford" kaut arī ziņo par ievērojamies zaudējumiem, pēc palīdzības pie varas pārstāvjiem vēl nav vērsusies. Tomēr uzņēmuma vadītāji norāda, ka papildu līdzekļi tiem būs nepieciešami.

Trīs ASV autoražotāji nopietni cietuši pārdošanas apjomu krituma dēļ amerikāņu tirgū.

Lai gan pārdošanas samazinājumu piedzīvojuši arī Eiropas un Japānas autoražotāji, amerikāņu uzņēmumi tiek īpaši kritizēti par kūtrumu kompaktu ekonomisko modeļu palaišanā tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!