ASV delegācijas vadītājs sarunās par Ziemeļkorejas kodolprogrammu Kristofers Hills svētdien paziņoja, ka pasaulei piesardzīgi jāuztver Ziemeļkorejas rīcība, kamēr ANO inspektori pārbauda, vai Phenjana ir izslēgusi savu galveno kodolreaktoru.
ASV sestdienas vakarā darīja zināmu Ziemeļkorejas paziņojumu, ka tā esot izslēgusi savu kodolobjektu Jonbjonā, tādējādi palielinot cerības uz strauju progresu Phenjanas kodolatbruņošanā.

Šāds paziņojums sniegts pēc tam, kad Starptautiskā atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspektori ieradās Ziemeļkorejā, lai pārliecinātos, ka reaktors ir izslēgts.

"Mums jābrīdina visi, ka šis ir tikai pirmais solis," sacīja Kristofers Hills, kurš gadiem ilgi risinājis sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammu. "Šim solim ir nozīme vienīgi tad, ja tam sekos citi soļi," Japānas kūrortpilsētā Hakonē žurnālistiem teica Hills.

Pēc viņa teiktā, ANO inspekcijas grupa svētdien saņems ziņojumus par situāciju Jonbjonā. "Domāju, ka līdz dienas beigām viņi varēs ziņot par pieciem objektiem," viņš teica.

Padomju laikos būvētā Jonbjonas reaktora slēgšana, kurā tiek ražots plutonijs, ko izmanto atombumbas izgatavošanā, ir pirmais solis kodolatbruņošanās darījumā, kas februārī tika noslēgts ar Ziemeļkoreju. Saskaņā ar šo nolīgumu Ziemeļkoreja saņems vienu miljonu tonnu mazuta vai līdzvērtīgu palīdzību, kā arī diplomātiskās priekšrocības un drošības garantijas, ja tā atklās un likvidēs visas savas kodolprogrammas.

Sestdien Ziemeļkorejā ieradās pirmā mazuta krava no Dienvidkorejas.

Šī IAEA misija ir pirmā ANO inspekcijas grupa, kas ieradusies Ziemeļkorejā kopš 2002.gada decembra, kad Ziemeļkoreja izraidīja visus inspektorus un ieslēdza Jonbjonas reaktoru, kas ir tās kodolieroču programmas pamatā.

Hills ieradies Japānā, pirms trešdien Pekinā atsāksies sešu pušu sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammas izbeigšanu.

Sarunās piedalās abas Korejas, ASV, Japāna, Krievija un Ķīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!