Zemākas degvielas cenas, zemā bāzes procentu likme, investīciju pieaugums un, iespējams, arī nelieli nodokļu atvieglojumi šogad palīdzēs ASV sasniegt labākus ekonomiskos rādītājus, uzskata interneta brokerpakalpojumu uzņēmuma "LHV Securities" finanšu eksperti pēc ASV investīciju kompāniju viedokļu apkopošanas.
Labāki ASV nodarbinātības un ražošanas sektoru rādītāji finanšu tirgus dalībniekiem devuši pamatu cerēt uz ekonomikas atlabšanu šā gada otrajā pusē.

Fondos, kuri galvenokārt investē ASV kompāniju akcijās, aizvadītajā nedēļā bija 1,6 miljardu ASV dolāru pieplūdums. Salīdzinājumam - vēl nedēļu iepriekš no fondiem aizplūda aptuveni 700 miljoni ASV dolāru.

ASV tehnoloģiskā sektora uzņēmumu indekss "Nasdaq Composite" aizvadīto nedēļu noslēdza virs 1500 punktiem. Indeksa kāpums turpinājies, pārsniedzot augstākos šā gada līmeņus. Piektdien "Nasdaq Composite" kāpa par 2,06% jeb 30,32 punktiem, sasniedzot 1502,88 punktus.

Arī ASV fondu tirgus rūpnieciskā sektora akciju indekss "Dow Jones Industrial Average" bija pieaudzis par 1,52% - līdz 8482,68 punktiem.

Pēc investīciju kompānijas "Merrill Lynch" reitingu paaugstināšanas vairākām aviopakalpojumu sektora kompānijām aviolīniju sektora indekss pieauga. Piektdien ieguvēji bija arī degvielas un tehnoloģiju sektoru investori. Tehnoloģiju vidū lielākā uzmanība, kā ierasts, tika pievērsta interneta un programmatūras kompānijām.

Tai pat laikā no brokeru kompānijas "Lehman Brothers" reitinga pazeminājuma cieta "General Motors" (GM), bet necieta uzņēmuma akciju cena. "Lehman Brothers" brokeru kompānija uzskata, ka GM zaudēs tirgus līderpozīciju. To, pēc ASV brokeru kompānijas uzskatiem, apstiprinājis GM ceturtdienas paziņojums, ka aprīlī ASV pārdoto auto skaits ir krities par 22%.

Piektdien indekss "Standard&Poor's 500" pakāpās par 1,5%, "Diamonds Trust" indekss "DIA" pieauga par 1,42%, bet "QQQ" palielinājās par 2,13%. Tāpat kā pārējie indeksi, arī "IVV" kārtējo dienu pēc kārtas pieauga - par 1,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!