Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vašingtona ir gatava atcelt sankcijas Venecuēlas armijas līderiem, ja viņi atzīs opozīcijas līderi Huanu Gvaido par prezidenta pienākumu izpildītāju, trešdien paziņoja ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons.

"ASV uzskatīs, ka sankcijas nav attiecināmas uz jebkuru augsta ranga Venecuēlas armijas virsnieku, kas atbalsta demokrātiju un atzīst prezidenta Huana Gvaido konstitucionālo valdību," Boltons rakstīja tviterī.

"Ja tā nebūs, tad starptautiskais finanšu loks tiks pilnībā noslēgts," viņš piebilda, aicinot virsniekus "izdarīt pareizo izvēli" un atbalstīt Gvaido, nevis prezidentu Nikolasu Maduro.

Šie izteikumi saskan ar paša Trampa teikto. Tramps otrdienas vakarā savā runā par stāvokli valstī bija solījis pastiprināt spiedienu uz Maduro sociālistu valdību, sakot, ka "mēs atbalstām Venecuēlas tautu tās cēlajos centienos pēc brīvības".

Kad Venecuēlas Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers Gvaido janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, Tramps nevilcinoties viņu atzina. Tramps arī nav izslēdzis militāras intervences iespējamību Venecuēlā.

Gvaido tagad ir atzinušas vairāk nekā 40 valstis.

Arī ASV senators Marko Rubio, kura vecāki imigrēja ASV no komunistu pārvaldītās Kubas, ir ierosinājis Vašingtonai piedāvāt aizsardzību tiem, kas vērstos pret Maduro.

Rubio tviterī atzina, ka tādi Venecuēlas armijas līderi kā aizsardzības ministrs Vladimirs Padrino "var spēlēt svarīgu lomu demokrātijas atjaunošanā" Venecuēlā.

"Un ja viņi to darīs, tad ASV un starptautiskajai sabiedrībai vajadzētu ievērot amnestiju, ko piedāvājusi likumīgā valdība," tvītoja Rubio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!