Ierosinājumi standartizēt visos štatos izdodamās vadītāju apliecības, ieļaujot tajās digitalizētus pirkstu nospiedumus vai citus biometriskos rādītājus, kā arī padarīt pieejamākus datus par katru autovadītāju pēdējā laikā guvuši lielu atbalstu, jo izmeklētāji atklājuši, ka vairāki teroristi, kas ar nolaupītajām pasažieru lidmašīnām ietriecās Pentagona un Pasaules Tirdzniecības centra ēkās, bija izmantojuši viltotus dokumentus.

ASV sabiedrība, kas līdz šim tradicionāli ar aizdomām izturējusies pret valdības iejaukšanos cilvēku personīgajā dzīvē, tagad labprāt pieņemtu standartizētu identitāti apliecinošu dokumentu. Štatu izdotās autovadītāju apliecības jau sen it visur Savienotajās Valstīs kalpo kā galvenais identitāti apliecinošais dokuments.

Lai gan daži štati apliecībās izmanto svītrkodus un faktūras, lai novērstu iespējamo dokumentu viltošanu, blēži tik un tā turpina darboties, liekot lietā tādas tehnoloģijas kā krāsu printeri, skaneri un Internets.

Standartizētas autovadītāja apliecības ieviešana palīdzētu novērst terora aktus, samazināt svešu dokumentu lietošanas gadījumu skaitu un pat cīnīties pret nepilngadīgo alkoholismu, uzskata vienotās apliecības aizstāvji.

Digitālie pirkstu nospiedumu vai acs tīklenes attēlu un citi biometriskie dati, kas tiktu iekļautu autovadītāju apliecībās, padarītu tās prakstiski neviltojamas, savukārt standartizēta dokumenta ieviešana varas iestādēm ļautu vienkāršāk notvert noziedzniekus, kas pārvietojas no viena štata uz otru.

Progresīvās politikas institūta speciālisti arī uzskata, ka šādi dokumentu varētu kalpot arī kā "viedkaršu" platforma, kas nodrošinātu dažādu elektronisko pakalpojumu saņemšanu, sākot ar elektriniskajiem maksājumiem un beidzot ar digitālajiem parakstiem e-komercijas darījumiem.

Demokrātu partijas pārstāvis Senātā Diks Durbins no Ilinoisas un demokrāts Džims Morans no Virdžīnijas štata gatavo likumprojektu, kas paredz līdzekļu piešķiršanu standartizētas autovadītāja apliecības ieviešanai. Finansējumā paredzēti arī līdzekļi, kas ļaus šiem dokumentiem piešķirt "viedkartes" īpašības.

Pret šiem priekšlikumiem, protams, iebilst dažādas cilvēktiesību organizācijas, sākot ar Amerikāņu Pilsonisko brīvību savienību un beidzot ar Amerikāņu Konservatīvo savienību. Šo organizāciju aktīvisti uzskata, ka šādi dokumenti apdraudēs cilvēka privātās informācijas drošību un ka valsts uzņemsies uzrauga funkcijas pār saviem iedzīvotājiem.

Šobrīd biometriskie personas identifikācijas dati tiek izmantoti jau astoņos ASV štatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!