Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV rekomendē Ukrainai atbrīvot okupētos valsts dienvidu reģionus, tostarp Hersonu, līdz ziemas atnākšanai, kad jebkāda karaspēka pārvietošanās būs palēnināta, raksta medijs "Financial Times" (FT).

Publikācijā skaidrots, ka Ukrainai ir vitāli nozīmīgi saglabāt pieeju jūrai Odesā un tāpēc Ukrainai dienvidos ir svarīgi būt uzbrukuma pozīcijās, nevis tikai aizsargāties.

"Ja jūs varat kontrolēt Hersonu, jūs, neapšaubāmi, radīsiet šķēršļus ceļā uz Odesu, kuru, cik es saprotu, krievi grib sasniegt," medijam norāda kāds augsta ranga ASV militārais ierēdnis.

Arī paši ukraiņi apzinās, ka tuvākās nedēļas būs izšķirošas dienvidu atbrīvošanas operācijā, raksta medijs.

Saskaņā ar ASV militāristu aplēsēm iespēja deokupēt Hersonu varētu rasties novembra vidū.

"Viņiem tuvākajā laikā kaut kas ir jāizdara ar Hersonu. Tas paaugstina ukraiņu un karavīri morāli, kā arī liecina par to, ka gan apmācības, gan piegādātais aprīkojums tiek pielietots vislabākajā veidā," komentē kāds Rietumu diplomāts.

ASV rekomendējot atkarot valsts dienvidus līdz ziemai, jo augsne šajā reģionā tad būs ļoti mitra, kas apgrūtinās manevrēšanas iespējas un tehnika būs piesaistīta ceļiem, padarot to neaizsargātu. Savukārt no aizsardzības viedokļa slapjā zeme rada priekšrocības tiem, kas atrodas pozīcijās un nav jāpārvietojas.

Maskava Ukrainas dienvidos ir izveidojusi spēcīgu aizsardzību, tāpēc Ukrainas uzbrukums būs smags un prasīs spēku skaitlisko pārsvaru.

Vienlaikus Pentagonā atgādina, ka Krievijas karavīriem ir problēmas ar infrastruktūru un materiāli tehnisko aprīkojumu, ko Kijiva, liekot lietā zināšanas un labu plānošanu, var izmantot savā labā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!