ASV prezidents Džordžs Bušs, kura administrāciju skārušas apsūdzības par cietumnieku pazemošanu, svētdien paziņoja, ka ASV ir apņēmušās likvidēt spīdzināšanu visā pasaulē.
Paziņojumā ANO Starptautiskajā dienā spīdzināšanas upuru atbalstam Bušs norāda: "Brīvība no spīdzināšanas ir neatņemamas cilvēktiesības un mēs esam apņēmušies veidot pasauli, kurā cilvēktiesības tiek cienītas un aizsargātas ar likumu."

Apsūdzības par cietumnieku pazemošanu Irākā, Afganistānā un ASV ieslodzījuma centrā Gvantanamo militārajā bāzē ir radījušas šaubas par Buša administrācijas politiku pret ārvalstu cietumniekiem.

ASV arī tiek apsūdzēta par dažu cietumnieku nosūtīšanu uz valstīm, kuras tiek kritizētas par vājo cilvēktiesību stāvokli un kur viņi varētu tikt spīdzināti. Itālijas tiesnesis pagājušajā nedēļā lika arestēt 13 ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldi (CIP) saistītus cilvēkus, kas apsūdzēti par kāda islamistu terorista nolaupīšanu Milānā un viņa nogādāšanu Ēģiptē, kur viņš esot ticis spīdzināts.

ASV ģenerālprokurors Alberto Gonsaless martā paziņoja, ka ASV nekad nesūtīs aizdomās turētus teroristus uz valstīm, kur viņus varētu spīdzināt.

"Amerika neizliksies, ka ieslodzītiem disidentiem patīk viņu važas, vai ka sievietes piekrīt pazemošanai un verdzībai, vai ka kāds cilvēks tiecas dzīvot mocītāju varā," paziņoja Bušs. "Visi, kuri dzīvo tirānijā un bezcerībā, var zināt: ASV neignorēs jūsu apspiestību vai piedos jūsu apspiedējiem. Kad jūs stāvēsiet par savu brīvību, mēs stāvēsim ar jums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!