Foto: AFP/Scanpix

ASV varas iestādes paziņojušas, ka Irāna piegādā Sīrijas valdošajam režīmam ieroču kravas, maskējot tās kā humāno palīdzību un pārkāpjot noteiktās sankcijas, vēsta ārvalstu mediji.

ASV Finanšu departaments paziņojis, ka ir identificētas 117 Irānas lidmašīnas, kuras piegājušas ieročus un sakaru aprīkojumu, maskējot tos kā humānās palīdzības kravas. Lidojumus organizējot trīs Irānas lidsabiedrības - "Iran Air", "Mahan Air" un "Yas Air". Visām šīm kompānijām ir saistība ar Irānas Revolucionāro gvardi, par ASV paziņojumu vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Pret šīm kompānijām jau ir vērstas ASV noteiktās sankcijas - ar tām nedrīkst sadarboties ASV uzņēmumi un privātpersonās un visi to līdzekļi ASV bankās ir iesaldēti.

Tagad ASV amatpersonas sankciju sarakstā iekļauj arī atsevišķas lidmašīnas, daļēji tāpēc, lai piespiestu Irāku vērsties pret Irānas ieroču piegādēm cauri tās gaisa telpai, vēsta aģentūra AP.

Vašingtona trešdien arī noteikusi sankcijas pret Sīrijas armijas biroju, Sīrijas Militārās izpētes centru un Baltkrievijas ieroču eksportētāju, par to lomu ieroču izplatīšanā, vēsta AP.

Jau vēstīts, ka Irāna ir viena no retajām Sīrijas valdošā režīma sabiedrotajām tā cīņā pret bruņoto sacelšanos. Irānas elitārās Revolucionārās gvardes komandieris šonedēļ atzina, ka tās pārstāvji atrodas Sīrijā un palīdz apkarot pret valdību vērsto sacelšanos, kā arī ir gatavi sniegt palīdzību Sīrijai ārvalstu iebrukuma gadījumā.

ASV, ES un citas valstis ir noteikušas ieroču piegāžu aizliegumu Sīrijai režīma vardarbības dēļ.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Starptautiskā sabiedrība jau ilgstoši mēģina ierobežot asinsizliešanu Sīrijā un panākt konflikta mierīgu risinājumu, tomēr tas nav devis panākumus.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

ANO drošības padomes mēģinājumus ieviest sankcijas pret Sīriju jau vairākas reizes ir bloķējušas  Ķīna  un  Krievija,  kuras asi iestājas pret ārvalstu militāro intervenci valstī un aizstāv Asada režīmu

Lūgumu ārvalstīm militāri iejaukties konfliktā 3. septembrī izteicis opozīcijas izveidotās organizācijas "Sīrijas Nacionālā padome" līderis Abdelbasets Saida .

ASV un Lielbritānija augusta beigās brīdināja, ka varētu apsvērt iespēju par bruņotu iejaukšanos Sīrijas konfliktā, ja Asada režīms nemieru apspiešanai izmantos valstī esošos ķīmiskos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!