Foto: AFP/Scanpix

Vismaz 12 ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) darbinieki pēdējo desmit gadu laikā ļaunprātīgi izmantojuši slepenās izlūkošanas programmas - visbiežāk, lai izspiegotu savas "otrās pusītes" un radus, konstatēts aģentūras iekšējā izmeklēšanā.

Par pārkāpumiem NSA ģenerālinspektors Džordžs Elards informējis Senāta Tieslietu komisijas augstāko republikāni Čārlzu Grasliju.

NSA ģenerālinspektora izmeklēšanā atklāti 12 gadījumi, kad NSA darbinieki - kā civilie, tā militārie līdzstrādnieki - izmantojuši aģentūras izlūkošanas instrumentus, lai atrastu savu pašreizējo vai bijušo mīļāko, laulāto draugu un radinieku - gan amerikāņu, gan ārzemnieku - e-pasta adreses, kā arī izspiegotu viņu telefonsarunas.

Vienā gadījumā kāds NSA militārais līdzstrādnieks 2005.gadā pirmajā dienā, kad viņš varēja piekļūt izlūkošanas sistēmai, noskaidrojis savas bijušās draudzenes sešas e-pasta adreses.

Citā gadījumā kādai ārzemniecei, kas strādājusi ASV valdības labā, radušās aizdomas, ka viņas mīļākais NSA civilais līdzstrādnieks noklausās viņas telefonsarunas.

Izmeklēšanā tika konstatēts, ka šis vīrietis ļaunprātīgi izmantojis NSA datubāzes no 1998. līdz 2003.gadam, lai izspiegotu kādas ārzemnieces deviņus telefona numurus un divas reizes iepazinies ar kāda amerikāņa komunikāciju.

Vismaz par sešiem no 12 gadījumiem ticis ziņots Tieslietu ministrijai. Vairākos gadījumos noteikumu pārkāpēji pametuši darbu vēl, pirms viņiem ticis noteikts disciplinārsods.

NSA darbam pievērsta īpaša uzmanība, kopš tās bijušais līdzstrādnieks Edvards Snoudens atklātībai nodeva informāciju, ka ASV valdība iegūst tīmekļa un telefonsakaru datus daudz plašākā apjomā, nekā līdz šim uzskatīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!