Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņoja par izmaiņām Savienoto Valstu militārajā stratēģijā, kas paredz samazināt bruņoto spēku personālsastāvu un klātbūtni ārzemēs.

Informējot par izmaiņām, Obama žurnālistiem teica, ka Savienotās Valstis "pāršķir" karu desmitgades "lappusi".

"Mēs pastiprināsim savu klātbūtni Āzijas un Klusā okeāna reģionā, un budžeta samazināšana nenotiks uz šī reģiona rēķina, uzsvēra ASV prezidents žurnālistiem Pentagonā.

"Jā, mūsu bruņotie spēki būs mazāki, bet pasaulei jāzina - Savienotajām Valstīm ir jāsaglabā mūsu militārais pārākums ar bruņotajiem spēkiem, kas ir ātri, elastīgi un gatavi pilnam situāciju draudu spektram," norādīja ASV prezidents.

Jaunās stratēģiskās izmaiņas paredz stāties pretī iespējamiem militārajiem izaicinājumiem no Ķīnas un Irānas, izmanojot galvenokārt gaisa un jūras spēkus, piešķirot mazāku prioritāti tādām lielām sauszemes operācijām kā Afganistānā un Irākā, kas dos iespēju samazināt sauszemes karaspēku.

Runājot par Āzijas-Klusā okeāna reģionu, ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta žurnālistiem sacīja: "Šā reģiona svarīgums ASV ekonomikas un nacionālās drošības nākotnei pieaug." Paneta uzsvēra, ka ir jāsaglabā ASV bruņoto spēku tehnoloģiskais pārākums. ASV militāro vadību pēdējā laikā īpaši satrauc Ķīnas militārās varenības pieaugums.

Jaunajā stratēģijā teikts, "ka ņemot vērā stratēģiskās ainavas attīstību, mūsu stāvoklim Eiropā arī ir jāattīstās". Šo frāzi analītiķi uzskata par norādi, ka tiks samazināta ASV militārā klātbūtne Eiropā.

Stratēģija paredz nevis vienlaikus iesaistīties divos karos, bet gan vienā, tajā pašā laikā veicot pasākumus otra kara novēršanai. No stratēģijas izriet, ka tiks samazināts ASV kodolbruņojums.

Savienoto Valstu militārpersonas jau iepriekš izteicās, ka paredzēts lielāku finansējumu piešķirt kuģiem un lidmašīnām, bet vienlaikus samazinot sauszemes karaspēku un jūras kājniekus, kuru skaits pēdējās desmitgades karu Irākā un Afganistānā laikā ir pieaudzis.

Pēc Obamas administrācijas ieceres, nākamo desmit gadu laikā ASV militārie izdevumi jāsamazina par 487 miljardiem dolāru (apmēram (245 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!