Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņojis, ka Vašingtona par ārvalstu teroristu organizāciju plāno pasludināt Jemenas hutu nemierniekus, raksta aģentūra "Reuters".

"Valsts departaments paziņos Kongresam par manu nodomu pasludināt "Ansar Allah", kuru dažreiz dēvē arī par hutiem, par ārvalstu teroristu organizāciju," teikts Pompeo paziņojumā. Pompeo piebilda, ka par "īpaši atzīmētiem globāliem ārvalstu teroristiem" plāno pasludināt arī trīs hutu līderus.

Hutu nemiernieki ir Irānas atbalstīti spēki, kuri kopš 2015. gada Jemenas pilsoņu kara ietvaros cīnās pret Saūda Arābijas vadītu koalīciju.

Reaģējot uz Pompeo paziņojumu, hutu pārstāvis norādīja: "[ASV prezidenta Donalda] Trampa administrācijas politika un uzvedība ir teroristiska."

Palīdzības grupas un Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Antonio Gutērrešs bija pauduši bažas par šādu ASV lēmumu, sakot, ka Jemenai draud vissmagākais bads, kādu pasaule ir piedzīvojusi gadu desmitiem ilgi.

Pompeo sacīja, ka ASV plāno ieviest pasākumus, lai mazinātu šī soļa ietekmi uz humānās palīdzības darbību un importu Jemenā, kur palīdzība nepieciešama 80% iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!