ASV karaflotes kuģis trešdien aizturēja Krievijas tankkuģi Persijas līcī, lai to pārmeklētu sakarā ar aizdomām, ka tankkuģis pārvadājis Irākas naftu, pārkāpjot ASV noteikto naftas embargo pret Irāku, paziņoja Pentagons.
ASV karaflote patrulē Persijas līcī daudznacionālu pārtveršanas spēku sastāvā.

"Krievijas [kuģa] apkalpe un kapteinis sadarbojās ar šo operāciju," paziņoja Pentagona preses sekretārs.

NBS televīzija ziņoja, ka ASV vairākas nedēļas turējušas aizdomās par Irākas naftas nelegālu transportēšanu divus Krievijas kuģus, kuri braukuši gar Irānas krastu, "lai izvairītos no ASV karaflotes".

ASV Valsts departaments pagājušajā nedēļā iesniedza Krievijai oficiālu sūdzību. Kad naftas kontrabanda turpinājās, Pentagons pavēlēja karaflotei pārmeklēt šo kuģi.

Krievijas aizsardzības ministrs Igors Sergejevs ceturtdienas rītā atturējās komentēt šo ziņu, jo vēl "jātiek skaidrībā" par notikušo. Ārlietu ministrs Igors Ivanovs paziņoja žurnālistiem, ka pieprasījis informāciju par šo incidentu un ir pāragri izdarīt konkrētus secinājumus.

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) neapstiprināja, ka ASV patruļkuģa aizturētais Krievijas tankkuģis "Volga-ņeftj" būtu vedis kontrabandas naftu no Irākas.

Augsta Krievijas ĀM amatpersona paziņoja, ka "pēc pēdējiem datiem, kas saņemti no Krievijas Transporta ministrijas, tankkuģis transportējis mazutu no Irānas un ticis aizturēts Irānas ūdeņos".

Šādas ziņas Transporta ministrija saņēmusi no kuģa īpašnieka, kurš iesniedzis attiecīgos kuģa dokumentus, un Krievijas pusei "ir pamats uzskatīt, ka kuģa dokumentos esošie dati atbilst patiesībai".

Viņš piebilda, ka Krievija un ASV ir sākušas intensīvas sarunas par šo incidentu un ka Krievija pieprasīs "izdarīt aizturētās kravas rūpīgu analīzi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!