ASV militārais resors atkal izmanto Uzbekistānu par pieturas punktu militārām operācijām Afganistānā pēc aiziešanas no šīs valsts saistībā ar diplomātisku strīdu, ceturtdien pavēstīja kāda ASV amatpersona.
Uzbekistāna 2005. gadā slēdza gaisa kara bāzi, kas bija ierīkota netālu no Afganistānas robežas pēc 2001. gada 11. septembra uzbrukumiem ASV, atriebjoties par kritiku, ko ASV vērsa pret Uzbekijas spēku asiņainajām represijām Andižanas nemieru laikā.

Taču pēdējā laikā ASV ir atsākusi diplomātiskos kontaktus ar bijušo padomju republiku. Janvārī Taškentu apmeklēja ASV centrālā komandpunkta priekšnieks admirālis Viljams Falons un tikās ar Uzbekistānas prezidentu Islamu Karimovu.

"Amerikāņi, kas ietilpst NATO starptautiskajā personālā, atsevišķos gadījumos var izmantot Vācijas gaisa tiltu no Termezas uz Afganistānu," aģentūrai AFP teica ASV vēstniecības Taškentā pārstāvis.

Šo ziņu apstiprināja NATO speciālais sūtnis Kaukāzā un Vidusāzijā Roberts Simonss. Trešdien Maskavā sarīkotajā brīfingā viņš teica: "Objektus Uzbekistānā izmanto arī citi sabiedrotie, tai skaitā ASV."

Vācija izmanto gaisa kara spēku bāzi Termezā, Uzbekistānas dienvidos, kopš 2002. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!