ASV ir iztērējušas krietni vairāk nekā pustriljonu dolāru kariem Irākā un Afganistānā un kārtējie izdevumi ir sasnieguši 12 miljardus dolāru (6,19 miljardi latu) mēnesī, liecina ar partijām nesaistītā Kongresa pētījumu dienesta (CRS) ziņojums.
Šie jaunie CRS skaitļi tika publiskoti, kad kritiskajā punktā Vašingtonā nonāca debates par četrus gadus ilgstošā Irākas konflikta milzīgajām cilvēku resursu un finansiālajām izmaksām. Ziņojumā arī dots ieskats ASV militāro operāciju astronomiskajās izmaksās turpmākajos gados ar norādi, ka globālais karš pret teroru līdz 2017.gadam varētu izmaksāt līdz 1,4 triljoniem dolāru.

Kopš trieciena Afganistānai pēc 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem ASV diviem kariem un ASV bāzu aizsardzībai visā pasaulē iztērējušas 610 miljardus dolāru, teikts ziņojumā, kas tika papildināts pagājušā mēneša beigās.

Līdz šim Irākā iztērēti 450 miljardi dolāru. Tikai 2007.finanšu gadā vien operācijas Irākā izmaksājušas līdz 165,8 miljardiem dolāru jeb par 40% vairāk nekā pagājušajā gadā.

CRS uzdevums ir nodrošināt likumdevējiem un Kongresa komitejām ar partijām nesaistītus un neatkarīgus ieteikumus. Tas norāda, ka milzīgās finansiālās izmaksas turpmāk palielināsies vēl vairāk.

Ja pieprasītais finansējums tiks piešķirts pilnā apmērā, izdevumi kariem palielināsies līdz 758 miljardiem dolāru, no kuriem 567 miljoni dolāru tiks izlietoti Irākā.

CRS lēš, ka 2007.finanšu gada pirmajā pusē Aizsardzības ministrijas mēneša vidējās saistības kontraktiem un algām ir aptuveni 12 miljardi dolāru mēnesī, kas ir daudz vairāk par 8,7 miljardiem dolāru, kuri tika iztērēti 2006.finanšu gadā.

Ja apvieno līdz šim iztērētos līdzekļus ar prognozēto turpmāko finansējumu kariem Irākā un Afganistānā, kopējās karu izmaksas līdz 2017.gadam var sasniegt no 980 miljardiem līdz 1,4 triljoniem dolāru, norādīts ziņojumā.

Finanšu gads ASV sākas 1.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!