ASV Kongress trešdienas vakarā pieņēma likumu, kas paredz veicināt vakcīnu un citu pretlīdzekļu izstrādi pret bioloģiskajiem ieročiem un cita veida masu iznīcināšanas ieročiem.
Pārstāvju palāta ar 414 balsīm par un divām pret pieņēma projektu "BioShield" ("Bioloģiskais vairogs"), kas pilnvaro ASV valdību nākamajos 10 gados iztērēt 5,6 miljardus dolāru (trīs miljardus latu) medikamentu un vakcīnu rezervju izveidošanai gadījumam, ja ASV tiktu pakļautas bioloģisku, ķīmisku vai citu nāvējošu ieroču uzbrukumam.

Likumprojektu jau maijā pieņēma Senāts. Tagad tas tiks nosūtīts uz Balto namu, lai to parakstītu ASV prezidents Džordžs Bušs, piešķirot tam likuma spēku.

"Šis likums stiprinās mūsu spējas aizsargāt amerikāņus pret bioloģiskiem, ķīmiskiem, nukleāriem un radioloģiskiem draudiem," uzsvēra Bušs rakstiskā paziņojumā no Viskonsinas štata Grīnbejas pilsētas, kur viņš piedalījās prezidenta vēlēšanu kampaņā.

"Sapulcējot kopā jaunos un inovatīvos veidos pētniekus, medicīnas ekspertus un biomedicīniskās rūpniecības pārstāvjus, mēs palīdzēsim ne vien aizsargāt tēvzemi, bet arī gūt ieskatu citās slimībās," uzsvēra prezidents.

Bušs pirmoreiz pieminēja šo iniciatīvu savā 2003.gada runā par valsts stāvokli. Stimuls tai bija izlūkdienestu ziņas, ka "Al Qaeda" un citas teroristu organizācijas mēģina izstrādāt vai gūt pieeju bioloģiskiem ieročiem un citiem masu iznīcināšanas ieročiem.

Vašingtonas administrācijas amatpersonas atzīst, ka ASV pieejamie aizsardzības līdzekļi pret masu iznīcināšanas ieročiem ir maz mainījušies kopš "aukstā kara" laikiem. Nacionālās drošības ministrs Toms Ridžs trešdien vēlreiz uzsvēra stāvokļa nopietnību.

Jaunais likums garantēs stabilu noieta tirgu kompānijām, kuras izstrādā pretlīdzekļus pret masu iznīcināšanas ieročiem. Daļa no šīm kompānijām ir bāzētas ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!