Foto: Reuters/Scanpix
ASV daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa " Endeavour" piektdien paredzētais starts tehnisku problēmu dēļ atlikts par 48 stundām, piektdien paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Starts atlikts, jo vienā no trīs kosmosa kuģa strāvas blokiem nedarbojas sildītāji.

"Endeavour" palaišana uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) tika plānota piektdien pulksten 22.47 pēc Latvijas laika no Kenedija kosmosa centra Floridas štatā. Tagad starts būs iespējams ne agrāk kā svētdien.

Ierasties Kenedija Kosmosa centrā, lai noskatīties piektdien paredzēto palaišanu, bija plānojis ASV prezidents Baraks Obama ar ģimeni.

"Endeavour" palaišana būs priekšpēdējais ASV atspoļkuģu starts. Pēdējo startu veiks atspoļkuģis "Atlantis" 28.jūnijā, kas atgriezīsies uz Zemes jūlijā.

"Endeavour" apkalpi vadīs Marks Kellijs, kurš ir 8.janvārī smagi sašautās ASV kongresmenes Gabrielas Gifordsas vīrs.

"Endeavour" pēdējās misijas mērķis ir aizvest uz SKS Alfamagnētisko spektrometru (AMS), kas paredzēts antimatērijas un citu eksotisku parādību noteikšanai.

Šis būs " Endeavour" 25. un pēdējais lidojums kosmosā. Ir gaidāms, ka tas ilgs 16 dienas.

9.martā savu pēdējo kosmosa misiju pabeidza atspoļkuģis "Discovery".

ASV atspoļkuģi līdz šim veikuši 133 lidojumus kosmosā. Pirms to ekspluatācijas izbeigšanas vēl paredzēti minētie divi lidojumi.

Atspoļkuģu 30 gadu ilgajā vēsturē ir avarējuši divi no tiem - "Challenger" palaišanas laikā 1986.gadā un "Columbia" nolaišanās laikā 2003.gadā. Šajās katastrofās dzīvību zaudēja 14 astronauti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!