ASV pirmdien kritizēja Ukrainas amatpersonas par vispārējo vēlēšanu organizēšanas kvalitāti, tomēr nenosaucot tās par negodīgām.
"Mēs esam vīlušies, ka Ukrainas valdība nav aktīvi rīkojusies, lai nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas visām politiskajām partijām," teica ASV Valsts departamenta pārstāvis Filips Rīkers.

"Mēs esam vīlušies, ka amatpersonas neko nedarīja, lai novērstu plašu un atklātu varas ļaunprātīgu izmantošanu, ieskaitot valdības stāvokļa un ēku izmantošanu, lai dažas partijas negodīgā ceļā varētu gūt priekšrocības," viņš norādīja.

Ukrainas vēlēšanas kā nekompetenti un nemākulīgi organizētas, kamdēļ simtiem vēlētāju neesot spējuši nobalsot, pirmdien kritizēja arī Eiropas padomes novērotāju misijas vadītāja Hanne Severinsena.

"Tā bija pilnīga nekompetence, kā tās tika vadītas," viņa sacīja. "Rindas bija milzīgas, un cilvēki vienkārši padevās (...), tas nozīmē, ka mazāk vēlētāju varēja nodot savas balsis."

Opozīcijas partijas ir izteikušas bažas, ka vēlēšanu rezultāti tikšot sagrozīti. Uz jautājumu, vai ir notikusi krāpšanās vēlēšanu laikā, Severinsena atbildēja: "Redzot šādu nekompetenci, jādomā, ka tas varēja notikt."

Severinsena, kura kritizēja vēlēšanas par plašo ietekmēšanu un kontroli, kas varas partijām ir pār vietējām vēlēšanu komisijām, sacīja, ka daudzos vēlēšanu apgabalos vēlētāji bijuši pārsteigti par vēlēšanu procedūru.

Viņa sacīja, ka novērojusi vēlēšanas Kijevas priekšpilsētā, kur bija jānobalso 3000 vēlētājiem, taču balsojuši vairāk nekā 4000 cilvēku. "Tas nav nelikumīgi, taču balsojumu var izmainīt radikāli," viņa sacīja. "Balsošana notika mazā tumšā telpā, un nebija skaidrs, kā rīkoties ar pieciem vēlēšanu dokumentiem," viņa sacīja. Ukrainā tajā pašā dienā notika arī vietējo padomju vēlēšanas.

Vēlēšanu procedūru šajā vēlēšanu apgabalā uzraudzīja tikai astoņi cilvēki pēc tam, kad iepriekšējā dienā 10 tika atlaisti. "Šīs vēlēšanas salīdzinājumā ar iepriekšējām tehniski nefunkcionēja," viņa sacīja, atsaucoties uz 1999.gadā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuras novērotāji arī kritizēja.

Pēc 92,05 procentu Ukrainas parlamenta vēlēšanu biļetenu saskaitīšanas līdera pozīcijas ir saglabājusi bijušā premjerministra Viktora Juščenko opozīcijas alianse "Mūsu Ukraina", kas ieguvusi 23,39 procentus balsu.

Komunistiskā partija ir saņēmusi 20,06 procentus balsu, prezidenta Leonīda Kučmas atbalstītais bloks "Par vienotu Ukrainu" - 12,18 procentus balsu, bijušās vicepremjeres Jūlijas Timošenko bloks ir ieguvis 7,15 procentus balsu, sociālisti 7,07 procentus, bet sociāldemokrāti 6,17 procentus.

Juščenko, kas, balstoties uz savu neatkarīgo balsu skaitīšanas sistēmu, uzskata, ka apsteidz prezidenta atbalstītājus par aptuveni 15 procentiem, izteicies, ka varas iestādes falsificējušas rezultātus "Par vienotu Ukrainu" labā 8 līdz 12 procentu robežās. Viņš pieļāvis iespēju, ka apstrīdēs rezultātus tiesā. "Šajās vēlēšanās galvenā zaudētāja ir demokrātija," viņš izteicās preses konferencē. Par krāpšanu runājis arī komunistu līderis Petro Simoņenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!