Foto: stock.xchng
Aviokompānijas "Northwest Airlines" reisa Amsterdama – Detroita lidmašīnā sestdien veiktā terora akta mēģinājuma izmeklēšanā iesaistījušās arī Lielbritānijas un Nigērijas varas iestādes, ziņo ārvalstu masu mediji.

"Mēs strādājam ciešā sadarbībā ar ASV varas iestādēm. Vairākās adresēs Londonā veiktas kratīšanas," žurnālistus piektdien informējis Skotlendjarda pārstāvis. Izmeklēšanā piesaistīti arī policijas spēki un britu izlūkdienests MI-5.

Skotlendjards veic kratīšanu kādā namā Londonas centrā, kur, iespējams, dzīvojis par terora akta mēģinājumu aizdomās turētais Nigērijas pilsonis 23 gadus vecais Abdulls Faruhs Abdulmutallabs.
Kļuvis arī zināms, ka viņš studējis inženierzinātnes Londonas Universitātes koledžā. Augstskolas pārstāvji pagaidām komentārus nav snieguši.

Aģentūra "Sky News" ziņo, ka nigērietis jau iepriekš nonācis varas iestāžu redzeslokā, lai gan nav bijis iekļauts iespējamo teroristu lokā.

ASV vīzu viņš saņēmis dalībai reliģiskā seminārā. Ceļā no Nigērijas lielākās pilsētas Lagosas uz Detroitu viņš veicis pārsēšanos Amsterdamā, tāpēc viņu nav skārusi šīs lidostas stingrā drošības kontrole.

Savu izmeklēšanu uzsākušas arī Nigērijas varas iestādes. Valsts viceprezidents Gudlaks Džonatans uzdevis nacionālajam drošības dienestam veikt izmeklēšanu par notikušo incidentu. "Tiek veikti pasākumi, lai noskaidrotu aizdomās turamā personību un viņa rīcības motīvus, mūsu specdienesti pilnībā sadarbosies ar amerikāņu varas iestādēm," pausts Nigērijas valdības paziņojumā. Tā arī kategoriski nosodījusi šo terorisma mēģinājumu, norādot, ka "mēs kā valsts noraidām jebkādas terorisma formas".

ASV varas iestādes aizturēto nigērieti nopratinājušas. Viņš paša izraisītajā sprādzienā guvis trešās pakāpes apdegumus, paudis ASV kongresa Pārstāvju palātas Iekšējās drošības komitejas loceklis Pīters Kings. Abdulmutallabs atzinis, ka terora aktu mēģinājis veikt pēc organizācijas "Al Qaeda" norādījumiem, taču ASV izmeklētāji pieļauj, ka nigērietis tomēr rīkojies vienatnē.

Abdulmutallabs ASV varasiestādēm arī pastāstījis, ka spridzekļa pagatavošanai lietojis ar ķimikālijām pildītu šļirci, kuras saturu sajaucis ar pulveri, kas bijis iepakojumā piestiprināts pie kājas, vēstī ASV mediji.

Britu lidostās sestdien paaugstināts drošības līmenis un tiek veiktas pastiprinātas drošības pārbaudes lidojumiem uz ASV. Savukārt ASV prezidents Baraks Obama uzdevis paaugstināt drošība līmeni ASV lidostās, un amerikāņu varas iestādes aicinājušas pasažierus ar izpratni izturēties pret pastiprināto drošības pasākumu izraisītajām neērtībām, kā arī ziņot par aizdomīgām personām.

Jau vēstīts, ka Abdulmutallabs sestdien neilgi pirms nosēšanās mēģināja iedarbināt spridzekli kompānijai "Delta Airlines" piederošajā lidmašīnā, kas atradās ceļā no Nīderlandes uz Detroitu ASV. Tomēr iecerētais sprādziens nenotika un lidmašīnas pasažieri un apkalpe aizdomās turēto sagūstīja. Incidentā smagi apdega pats spridzinātājs, bet daži pasažieri guva nelielas traumas cīņā ar viņu un cenšoties apdzēst liesmas.

Lidmašīnā atradās 278 pasažieri un 11 apkalpes locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!