Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV līdz mēneša beigām izmaksās Pasaules Veselības organizācijai (PVO) vairāk nekā 200 miljonus dolāru (165,8 miljonus eiro), trešdien paziņojis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā Savienotās Valstis sāka izstāšanos no PVO, bet Baidens šo lēmumu anulēja.

"Šis ir būtisks solis uz priekšu, lai izpildītu mūsu finansiālos pienākumus kā PVO dalībvalstij, un tas atspoguļo mūsu atjaunoto apņemšanos nodrošināt, ka PVO ir atbalsts, kas tai nepieciešams, lai vadītu globālo atbildi pandēmijai," virtuālajā ANO Drošības padomes sēdē sacīja Blinkens.

"Savienotās Valstis strādās kā partneris, lai risinātu globālas problēmas. Šī pandēmija ir viena no šīm problēmām un dod mums iespēju ne tikai tikt cauri pašreizējajai krīzei, bet arī kļūt sagatavotākiem un daudz elastīgākiem nākotnē," sacīja Blinkens. Viņš paziņoja, ka Savienotās Valstis arī nodrošinās nozīmīgu finansiālu atbalstu "Covax" - globālajam plānam nodrošināt vakcīnas nabadzīgākajām valstīm.

Trampa administrācija apgalvoja, ka PVO ignorēja agrīnās pazīmes par Covid-19 nodošanu no cilvēka cilvēkam Ķīnā un nedarīja pietiekami, lai apturētu pandēmiju.

Arī Baidena administrācija uzskata, ka Ķīnai būtu jābūt atvērtākai pret PVO komandu, kas pēta pandēmijas izcelsmi. "Visām valstīm jāpadara pieejami visi dati no uzliesmojumu pirmajām dienām," norādīja Blinkens. Viņš uzsvēra, ka nākotnē visām valstīm jāpiedalās, lai novērstu un reaģētu uz ārkārtējām situācijām veselības aprūpes jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!