Foto: stock.xchng
ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komiteja ar minimālu balsu pārsvaru pieņēma rezolūciju, kurā armēņu slepkavības Osmaņu impērijas teritorijā 1915. – 1917. gados nodēvētas par genocīdu, piektdien vēsta BBC.

Par rezolūcijas pieņemšanu nobalsojuši 23 komisijas locekļi, bet pret bija 22.

Drīz pēc balsojuma Turcija nolēmusi atsaukt uz konsultācijām savu vēstnieku Vašingtonā. Turku varas pārstāvji arī pauduši bažas, ka dokumenta pieņemšana var ne tikai apgrūtināt attiecības starp Turciju un ASV, bet arī patraucēt attiecību normalizācijai starp Ankaru un Erevānu.

Tiek ziņots, ka Ārlietu komitejas ceturtdienas balsojums noticis, neskatoties uz ASV prezidenta Baraka Obamas negatīvo nostāju.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Obama solīja atzīt armēņu genocīdu, kad nokļūs prezidenta amatā, taču pirms balsojuma komitejā ASV administrācija darījusi visu iespējamo, lai nepieļautu dokumenta pieņemšanu. Tostarp, Valsts departaments pauda viedokli, ka rezolūcija var patraucēt attiecībām ar Turciju, kas ir galvenais ASV sabiedrotais musulmaņu pasaulē, sniedzot palīdzību Tuvajos Austrumos nu Afganistānā.

Pieņemtā rezolūcija nav obligāta. Tā tiks nodota izskatīšanai ASV Kongresā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!