ASV administrācija, apstiprinot plašāku terorisma definīciju, otrdien dramatiski paaugstināja oficiāli lēsto starptautisko teroristu uzbrukumu skaitu 2004.gadā, palielinot to no 650 līdz 3192 incidentiem.
Nacionālais pretterorisma centrs (NCTC), kas tika izveidots pagājušā gada decembrī, lai integrētu un analizētu izlūkošanas informāciju par terorismu, paziņoja, ka 2004.gadā teroristu uzbrukumu rezultātā nogalināti 6060 cilvēku, bet 16 091 guvis ievainojumus. Par ķīlniekiem sagrābti 6282 cilvēki.

37% no reģistrētajiem terora aktiem notikuši Tuvo Austrumu un Persijas līča reģionā, bet Dienvidāzijā - 33%.

NCTC paziņoja arī par jaunas datubāzes - Vispasaules incidentu apsekošanas sistēma - izveidošanu, kura no trešdienas būs publiski pieejama interneta mājas lapā "www.tkb.org/NCTCHome.jsp".

Pieckārtīgais lēstā terora aktu skaita pieaugums skaidrojams ar jaunas terorisma definīcijas pieņemšanu.

Vēl aprīlī Buša administrācija ziņoja par 651 terora aktu, kas noticis 2004.gadā un kas prasījis 1907 cilvēku dzīvības. Saskaņā ar toreizējām aplēsēm ievainojumus bija guvuši 6704 cilvēki, bet nolaupīti - 710.

Šie dati bija balstīti šaurākā terorisma definīcijā, kas izslēdza iekšpolitiski motivētus uzbrukumus. Netika arī uzskaitīti cilvēki, kas guvuši vieglus ievainojumus, kā arī īpašumam nodarītie zaudējumi, ja tie nepārsniedza 10 000 ASv dolāru.

Jaunajos datos iekļauti visi ievainotie, kā arī visi gadījumi, kad kaitējums nodarīts īpašumam.

NCTC pagaidu direktora vietas izpildītājs Džons Brennans terorisma definīcijas paplašināšanu pamatoja ar to, ka līdzšinējā pieeja liedza pilnībā atspoguļot "pieaugošās un postošās globālās problēmas" patiesos mērogus.

Saskaņā ar jaunajiem datiem 2004.gadā tikai Irākā notikuši 866 teroristu uzbrukumi, kas sastāda 27% no kopējā skaita. To laikā nogalināti 2708, ievainoti 5711 un nolaupīti 222 cilvēki.

Tajā pašā laikā NCTC dati neiekļauj uzbrukumus ASV spēkiem, jo jaunā definīcija terorismu formulē kā politisku vardarbību, kas vērsta pret civilpersonām, tai skaitā pret policistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!