Foto: Reuters/Scanpix

Potenciālais terorists pašnāvnieks, kuru "Al Qaeda" Jemenas filiāle nosūtīja uzspridzināt pasažieru lidmašīnu, kas devās uz ASV, patiesībā bija dubultaģents, kurš bija iefiltrējies šajā grupējumā un brīvprātīgi pieteicies veikt šo teroraktu, otrdien vēstīja ASV mediji, atsaucoties uz ASV amatpersonām.

Saskaņā ar ASV amatpersonu presei teikto aģents atstāja Jemenu, paņemot līdz spridzekli, un to nodeva ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Aģentu bija savervējis Saūda Arābijas izlūkdienests un nosūtījis uz Jemenu, kur viņš iefiltrējās šajā grupējumā.

Dubultaģentam izdevās pavadīt vairākas nedēļas kopā ar "Al Qaeda" Jemenas filiāli ""Al Qaeda" Arābijas pussalā" (AQAP), pirms viņš nodeva ASV specdienestiem informāciju, kas palīdzēja ASV bezpilota lidmašīnai svētdien nogalināt vienu no AQAP līderiem Fahdu al Kuso, kurš tika meklēts saistībā ar ASV karakuģa "Cole" uzspridzināšanu 2000.gadā Jemenas ostas pilsētā Adenā.

Augsta ASV amatpersona pastāstīja laikrakstam "New York Times", ka spridzeklis plānotajam teroraktam bija iešūts īpaši pielāgotā apakšveļā un to būtu grūti noteikt pat rūpīgā pārbaudē lidostā. Atšķirībā no nigērieša Umara Faruka Abdulmutallaba 2009.gada Ziemassvētkos neveiksmīgi lietotā spridzekļa dubultaģentam iedoto spridzekli varēja uzspridzināt divos veidos.

Spridzekļa sastāvā bija spēcīga militāra sprāgstviela, kas "nešaubīgi būtu notriekusi lidmašīnu", sacīja amatpersona.

Telekanāls "ABC News" iepriekš ziņoja, ka teroraktu izjaucis spiegs, kurš iefiltrējies AQAP un nogādājis spridzekli uz Saūda Arābiju. Laikraksts "Los Angeles Times" ziņoja, ka dubultaģents bijis Saūda Arābijas uzraudzīts "informators".

CIP un citas valdības aģentūras, ar kurām sazinājās ziņu aģentūra AFP, atteicās komentēt šīs mediju ziņas.

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) eksperti otrdien analizēja šo spridzekli, kuru amatpersonas raksturoja kā Abdulmutallaba lietotā spridzekļa uzlabotu versiju.

Jau vēstīts, ka FIB amatpersonas pirmdien paziņoja, ka ASV specdienestu darbinieki ir izjaukuši "Al Qaeda" Jemenas filiāles plānu uzspridzināt pasažieru lidmašīnu, kas devās uz ASV, laikā ap Osamas bin Ladena nogalināšanas pirmo gadskārtu.

AQAP jaunais plāns tika atklāts agrīnā stadijā, un sabiedrība nevienu brīdi nebija apdraudēta, sacīja Baltā nama un valdības aģentūru pārstāvji.

"Ierīce bija paredzēta, lai to izmantotu spridzinātājs pašnāvnieks aviolainerī. Neviena aviosabiedrība nevienu brīdi nebija apdraudēta," aģentūrai AFP sacīja ASV pretterorisma amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Ziņa par plānoto teroraktu ir nākusi klajā dažas dienas pēc tam, kad apritēja viens gads kopš "Al Qaeda" vadītāja Osamas bin Ladena nogalināšanas ASV karaflotes desantnieku operācijā Pakistānā.

"Es apsveicu Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP) ar to, ka tika izjaukts šis AQAP plāns iznīcināt uz ASV lidojošu aviolaineri, izmantojot specifisku spridzekļa veidu, kuram ir jauna konstrukcija un kuru ir ļoti grūti noteikt ar magnetometru," paziņoja ASV Senāta Izmeklēšanas komitejas vadītāja Daiena Fainsteina.

FIB paziņoja, ka šis improvizētais spridzeklis tika atrasts ārpus ASV un ir "ļoti līdzīgs improvizētajiem spridzekļiem, kurus AQAP iepriekš izmantojusi teroraktu mēģinājumos, tostarp pret lidmašīnām un mērķtiecīgiem atentātiem". Līdzīgi kā iepriekšējos AQAP teroraktu mēģinājumos šis spridzeklis bija nemetālisks, lai to nevarētu atrast ar metālu detektoru.

ASV prezidents Baraks Obama aprīlī tika informēts par šo terorakta plānu, un viņam tika apliecināts, ka cilvēku dzīvības nevienu brīdi nebija apdraudētas, sacīja Nacionālās drošības padomes preses sekretāres vietniece Ketlina Heidena.

AQAP bija saistīta ar Abdulmutallaba terorakta mēģinājumu un tiek turēta aizdomās arī par mēģinājumu 2010.gadā uzspridzināt kravas lidmašīnas, kas devās uz ASV, ar printeru kārtridžos paslēptām sprāgstvielām.

Abdulmutallabs, kurš bija paslēpis spridzekli apakšveļā, neveiksmīgi rīkojoties ar to, guva nopietnus apdegumus. Lidmašīnas pasažieri un apkalpes locekļi viņu savaldīja un novērsa teroraktu. Viņam februārī tika piespriesti četri mūža ieslodzījumi par šo terorakta mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!