ASV militārpersonas Irākā atradušas un konfiscējušas Irānā ražotas "zeme-gaiss" tipa raķetes "Misagh-1", ko izmanto irākiešu nemiernieki, svētdien žurnālistiem Bagdādē paziņojis ASV armijas kontradmirālis Marks Fokss.
Pagājušajā nedēļā ASV spēki Irākas ziemeļos aizturēja Irānas pilsoni Mahmudi Farhadi, ko ASV amatpersonas uzskata par Irānas elitārās Revolucionārās gvardes slepeno operāciju vienības virsnieku, kurš esot nodarbojies ar ieroču kontrabandu un atbalstījis Irākas šiītu kaujiniekus.

Viņa aizturēšana saasinājusi attiecības starp Vašingtonu un Teherānu un pamudinājusi Irānu slēgt robežu ar Irākas Kurdu autonomo reģionu.

Tiklab Irānas, kā Irākas varas iestādes paziņojušas, ka Farhadi ir nevainīga civilpersona, kas Irākā ieradusies ar oficiālu varas iestāžu atļauju.

Fokss šos paziņojumus noraidījis. "Grūti noticēt, ka viņi būtu slēguši robežu vienkārša uzņēmēja dēļ," viņš piebildis. "Ik reizi, kad mums ir darīšana ar cilvēkiem, kas sagatavoti, lai uzbruktu Irākas drošības spēkiem un koalīcijas spēkiem un irākiešu tautai, mūsu pienākums ir rīkoties."

Vienlaikus kontradmirālis noliedzis, ka Farhadi aizturēšanai būtu politiski motīvi. "Mēs necenšamies pārspīlēt šo incidentu vai saasināt situāciju," viņš uzsvēris. "Mēs rīkojamies tieši."

Irākas prezidents Džalals Talabani savukārt apsūdzējis ASV militārpersonas, ka tās ignorējušas Irākas Kurdu autonomā reģiona valdības pilnvaras, arestējot Irānas pilsoni, un pieprasījis nekavējoties atbrīvot Farhadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!