Dažas ASV militārpersonas ir pārliecinātas, ka karš Irākā ilgs mēnešiem un tam būs vajadzīgs ievērojami lielāks kaujas potenciāls, nekā tas, kas patlaban ir pieejams valstī un Kuveitā, raksta avīze "Washington Post".
Laikraksta publikācijā citēti vārdā neminēti augsta ranga bruņoto spēku pārstāvji, kuri teikuši, ka sliktie laika apstākļi, garās un neaizsargātās piegādes līnijas un irākiešu pretestība, kas izrādījusies sīvāka, nekā tika gaidīts, likusi vairākiem ASV ģenerāļiem pārvērtēt militārās prognozes un operācijas laika robežas.

Militārpersonas laikrakstam sacījušas, ka militārie komandieri gan kaujas laukā Irākā, gan Pentagonā runā par ilgāku un smagāku karu, nekā tika gaidīts vēl tikai pirms nedēļas.

Vienlaikus Pentagona pārstāve Viktorija Klārka noliedza "Washington Post" apgalvojumus par militāro plānu stratēģisko pārvērtēšanu.

"Nekāda būtiska pārvērtēšana nenotiek, kā par to teikts "Washington Post" publikācijā," viņa teica aģentūrai "Reuters", piebilstot, ka aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds jau pirms kāda laika apgalvojis, ka karš Irākā var ilgt dienām, nedēļām vai mēnešiem.

Otrdien Ramsfelds un Apvienoto štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs gaisa kara spēku ģenerālis Ričards Maierss noraidīja kritiku, ka uzbrukuma spēki esot pārāk mazi un tiem nepietiekot bruņutehnikas, kad irākieši nodarīja zaudējumus un radīja daudzas problēmas ASV un Lielbritānijas karaspēkam Irākas dienvidos. Maierss raksturoja ASV stratēģiju kā "spīdošu plānu".

Laikraksta publikācijā norādīts, ka daži militārie plānotāji iesaka turpināt ceļu uz ziemeļiem, uz Bagdādi, bet vairākums armijas komandieru vēlas pārtraukumu, lai ASV vadītie spēki varētu papildināt ūdens, pārtikas un munīcijas krājumus.

Spriedzi piegādes līnijās pavada zināms haoss, ko palielina snaiperi un transporta aizkavēšanās no Kuveitas, raksta "Washington Post".

Armijas 4.kājnieku divīzijai, kas sākusi pārvietot ekipējumu uz Kuveitu pēc tam, kad Turcija atteicās atļaut izmantot savu teritoriju otrās frontes atklāšanai Irākas ziemeļos, būs vajadzīgs gandrīz mēnesis, lai ieņemtu kaujas pozīcijas.

Pārējos spēkos, kas dodas uz Persijas līča reģionu, ietilpst 3.bruņukavalērijas pulks un 1.kavalērijas divīzija, bet tiem būs nepieciešami mēneši, lai nogādātu savus tankus un pārējo bruņojumu kaujas pozīcijās, norāda "Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!