Foto: AFP/Scanpix
NATO nevēlas konfliktu vai konfrontāciju ar Krieviju, bet gan aizsargāt gandrīz vienu miljardu savu pilsoņu, sacīja ASV Valsts departamenta runasvīrs Džošua Beikers.

Runājot par aizvadīto NATO samitu Varšavā, viņš atgādināja ASV prezidenta Baraka Obamas teikto – samits ir viens no svarīgākajiem punktiem eiroatlantiskās drošības stiprināšanā. "NATO adaptējas, lai atbildētu jaunajiem izaicinājumiem, tajā pašā laikā saglabājot arī uzticību saviem pamatuzdevumiem. Mēs uzskatām, ka šis ir vēsturisks samits," teica ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Beikers norādīja, ka kopš Aukstā kara laikiem Eiropa pirmo reizi saskārusies ar trīs bīstamiem apdraudējumiem – agresīvām Krievijas darbībām, teroristiskā džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") aktivitātēm un ievērojamo bēgļu krīzi. "Krievija nodarbojas ar Ukrainas austrumu destabilizāciju, kā arī ir īstenojusi nelegālu Krimas aneksiju. [Kontinenta] dienvidos ir nopietni [terorisma] apdraudējumi, par to liecina nesenie sprādzieni Stambulā un Bagdādē. Šeit draudus rada "Daesh" un citi teroristiskie grupējumi," atgādināja ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Runājot par Maskavas negatīvo reakciju uz NATO samitā pieņemtajiem lēmumiem par četru bataljona kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, Beikers norādīja – alianses darbības nav atkarīgas no Krievijas. "Alianses vissvarīgākais uzdevums ir gandrīz miljarda savu pilsoņu aizstāvēšana. NATO ir pieņēmusi svarīgus kolektīvās aizsardzības soļus. Aliansei ir iespējas reaģēt uz draudiem no jebkuras puses. [Vienlaikus] NATO nevēlas konfliktu vai konfrontāciju ne ar Krieviju, ne ar jebkuru citu valsti. Tieši tādēļ mēs neredzam, ka Krievija ir ienaidnieks. Mēs vēlamies sadarbību ar Krieviju," pauda departamenta runasvīrs.

NATO samitu apmeklēja arī ASV prezidents Obama, kurš uzsvēra, ka NATO ir pats svarīgākais elements ne tikai transatlantiskās telpas, bet arī globālajā drošībā. Obama samitā arī norādīja, ka Eiropa vienmēr var rēķināties ar ASV. "NATO ir daudz spēcīgāka nekā jebkad. ASV ir arī apstiprinājusi, ka pildīs savas apņemšanās attiecībā uz NATO. Ir daži kandidāti uz ASV prezidenta posteni, kas ir teikuši – NATO ir zaudējis aktualitāti. Tā tas nav - alianse ir ļoti svarīga ne tikai Eiropas, bet arī ASV un globālajai drošībai. Jebkurš nākamais ASV prezidents būs pārliecināts par alianses nepieciešamību," uzsvēra Beikers.

Jau vēstīts, ka Varšavā piektdien un sestdien notika NATO samits, kura laikā tika pieņemti lēmumi par daudznacionālu bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, lai tādējādi atturētu Krieviju no iespējamas agresijas.

Jaunais NATO atturēšanas un drošības garantēšanas koncepts paredz to, ka bataljona vadošā valsts reģionā atradīsies pastāvīgi. Savukārt karavīri - gan bataljona vadošās valsts, gan arī to valstu, kas vēlēsies vienībā piedalīties, uzturēsies uz rotācijas principa. Sagaidāms, ka valstis varēs pašas noteikt savu rotācijas periodu.

Samitā piedalījās Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība"), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, kā arī citi mūsu valsts delegācijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!