ASV ceturtdien Budapeštā paredzētajā NATO valstu neformālajā sanāksmē aicinās sabiedrotos palielināt spēkus Afganistānā, lai apspiestu vardarbības uzliesmojumu kara postītajā valstī.
NATO dalībvalstu aizsardzības ministri tiekas divu dienu neformālā sanāksmē Budapeštā.

NATO komandēto ISAF spēku, kurā ietilpst 50 700 karavīri, vadība vēlas palielināt ārvalstu kontingentu par 12 000 karavīriem, tomēr Eiropas valstis vilcinās nosūtīt papildus spēkus un papildus militāro tehniku, kā helikopterus.

NATO valstu vidū arī valda nevienprātība par ASV aicinājumiem izvērst daudz agresīvāku cīņu pret narkotiku tirdzniecību un talibu aktivitātēm.

Vācija valdība otrdien pagarināja mandātu Berlīnes misijai Afganistānā un par 1000 karavīriem palielināja dislocēto spēku skaitu.

Tajā pašā laikā ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss pirmdien paziņoja, ka "nav iemesla būt sakāvnieciskam" Afganistānā, kā arī nenoraidīja sarunu iespējamību ar nemierniekiem, kuri vēlas izlīgt ar Afganistānas valdību.

Geitss, runājot ar žurnālistiem lidmašīnā, dodoties uz tikšanos ar Eiropas ministriem, pavēstīja, ka ceturtdien un piektdien paredzētajā NATO valstu aizsardzības ministru apspriedē Budapeštā viņš atkal prasīs NATO sabiedrotajiem nosūtīt vairāk spēku uz Afganistānu.

"Mēs joprojām saskatām nepieciešamību pēc papildspēkiem Afganistānā," sacīja Geitss. "Es vēlos būt drošs, vai visi saprot, ka ASV spēku palielināšana nav NATO ieguldījuma aizstājējs, bet gan papildspēki."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!