Foto: stock.xchng
Nav plānu Kirgizstānā izvietot vēl vienu ASV kara bāzi, otrdien paziņoja Kirgizstānas aizsardzības ministrs Abibilla Kudaiberdijevs.

"Netiek izskatīts jautājums, ka tuvākajā laikā Kirgizstānas teritorijā varētu izvietot vēl vienu amerikāņu kara bāzi," teica Kudaiberdijevs.

Viņš teica, ka tas attiecas arī uz ASV mācību bāzes izvietošanu valsts teritorijā, par kuru runāt sāka jau 2009.gada otrajā pusē, kad daudzi eksperti un politiķi runāja par iespēju atklāt vēl vienu ASV militāro bāzi Kirgizstānā. Pašlaik valsts teritorijā jau ir izvietots Tranzīta pārvadājumu centrs, kurš atrodas Biškekas Manasa lidostā.

"Amerikāņi tikai plānoja izveidot mums Aizsardzības ministrijas specvienību sagatavošanas centru Ošas pilsētā, kurā trenētos un apmācību izietu tikai un vienīgi mūsu karavīri un militāro vienību dalībnieki," skaidroja Kirgizstānas aizsardzības ministrs.

Viņš uzsvēra, ka "pēc celtniecības pabeigšanas tajā nebūtu neviena amerikāņu karavīra". "Amerikāņi jau mums uzcēla vairākas militārās pilsētiņas, bet tajās taču nav neviena viņu karavīra vai instruktora," stāstīja Kudaiberdijevs.

Viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka ASV pusei šis projekts izmaksātu 5,5 miljonus dolāru (vairāk nekā 2,9 miljoni latu). Tomēr viņš nevarēja atbildēt, kad šis centrs varētu tikt pabeigts. Kirgizstānas aizsardzības ministrs paziņoja, ka "ņemot vērā tos notikumus, kādi bija, šis projekts pagaidām ir iesaldēts."

Aprīlī Kirgizstānā opozīcijas protestos tika gāzts prezidents Kurmanbeks Bakijevs un valdība, bet jūnijā Ošā un citur valsts dienvidos notika etniskās sadursmes starp kirgīziem un uzbekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!