Foto: Reuters/Scanpix

ASV noslēgušas operāciju pret džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") atzaru Lībijā, kur nule kā kritis pēdējais vēl palikušais džihādistu bastions, otrdien pavēstīja ASV Āfrikas pavēlniecība.

"Daesh" bastionā Sirtā ASV Āfrikas pavēlniecība veikusi 495 uzlidojumus kaujinieku transporta līdzekļiem un pozīcijām, teikts tās paziņojumā.

ASV arī turpmāk palīdzēs Lībijai "stāties pretī draudiem, kas izriet" no "Islāma valsts.

ASV kara aviācija iesaistījās operācijā pret "Daesh" Lībijas atzaru augustā, kad tur cīņas pret džihādistiem bija iestigušas.

Operācija, kuru vadīja kaujinieki no kaimiņpilsētas Misrātas, sākās jūnijā un noslēdzās šomēnes, ANO atbalstītajai Lībijas valdībai paziņojot, ka "Daesh" spēki Sirtā sakauti.

Sirta atrodas 450 kilometrus uz austrumiem no Tripoles un bija pēdējā lielā "Daesh" kontrolētā teritorija Lībijā. Džihādisti vēl atrodas dažās vietās Lībijas austrumos un dienvidos, taču nekontrolē nevienu pilsētu.

"Daesh" kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums centies nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā.

Lībijā vairākas desmitgades valdījušā pulkveža Muamara Kadafi režīms 2011.gadā tika gāzts ar NATO gaisa spēku palīdzību. Pēc tam valstī iestājās haoss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!