ASV armija nosūtījusi vairāk nekā 1000 kājniekus uz Uzbekistānu un Tadžikistānu, trešdien apgalvo laikraksts "The Washington Post".
Publikācijā teikts, ka šī ir pirmā reize, kad regulārās ASV karaspēka vienības devušās uzdevumā uz bijušajām padomju republikām.

Avīze raksta, ka 10.kalnu divīzijas karavīri gādās par drošību uz zemes jebkādās operācijās, kas būtu vajadzīgas Afganistānā notriekto ASV lidmašīnu pilotu meklēšanai un glābšanai, kā arī sniegs palīdzību specvienībām.

Savukārt militāri avoti Uzbekistānas galvaspilsētā Taškentā trešdien ziņo, ka ASV īpašie spēki jau desmit dienas pavadījuši Uzbekistānā, gatavojoties kaujas misijai Afganistānā.

Desanta spēki izvietojuši gar Uzbekistānas un Afganistānas robežu radiobākas, kas palīdzēs orientēties ASV lidmašīnām, ja tās dosies uzlidojumos talibu kaujiniekiem.

Amerikāņi šobrīd arī pielāgo Uzbeikistānas lidlaukus, lai tie varētu pieņemt jebkuru ASV lidmašīnu, kura nespētu atgriezties uz aviobāzes kuģiem Persijas jūras līcī.

Uzbekistānas valdība šīs ziņas neapstiprina, bet "The Washington Post" atsaucās uz Uzbekistānas amatpersonām, rakstot, ka ASV spēkiem atļauts izmantot lidlaukus Tuzelā un Hanabadā.

Uzbekistāna pirmdien piekrita atvērt savu gaisa telpu iespējamām ASV militārām operācijām pret Afganistānu.

Savukārt Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmonovs trešdien pa tālruni apliecināja ASV valsts sekretāram Kolinam Pauelam, ka Dušanbe cieši sadarbosies ar Vašingtonu cīņā pret terorismu un ekstrēmismu.

Nekādas militāras šīs sarunas detaļas netiek izpaustas, bet, kā uzsvērusi Krievijas aģentūra ITAR-TASS, Rahmonovs arī atgādinājis, ka Tadžikistāna pirms trim gadiem Apvienoto Nāciju Organizācijā ierosinājusi izveidot "drošības joslu" ap pilsoņkara plosīto Afganistānu.

Vienlaikus Rahmonovs mudinājis ASV sniegt Afganistānai steidzamu humanitāro palīdzību.

Kopumā visā reģionā ap Afganistānu ir koncentrēti lidmašīnu bāzes kuģi, vairāk nekā 300 kara lidmašīnas, karakuģi ar spārnotajām raķetēm un speciālo vienību kareivji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!