Ņujorkas Dienvidu rajona tiesa nolēmusi izdot diplomātu Vladimiru Kuzņecovu Krievijai, ziņo radiostacija "Majak".
Vladimirs Kuzņecovs notiesāts par līdzdalību naudas atmazgāšanā ANO Irākas programmā "Nafta apmaiņā pret pārtiku".

Tagad Krievijas un ASV Tieslietu ministrijām jāatrisina vairāki tehniski jautājumi, pēc kuru noskaidrošanas Kuzņecovu varēs nosūtīt uz dzimtene turpmākai soda izciešanai.

Pagājušā gada oktobrī ASV tiesa piesprieda Kuzņecovam četru gadu un trīs mēnešu ieslodzījumu cietumā saistībā ar apsūdzībām naudas atmazgāšanā. Saskaņā ar tiesas lēmumu diplomātam arī jāsamaksā vairākas sodanaudas - kopsummā aptuveni 175 000 dolāru (95 725 lati).

Pēc apsūdzības versijas, Kuzņecovs aizņēmies no ANO darbinieka Vladimira Jakovļeva 300 000 dolāru, zinādams, ka šī nauda iegūta noziedzīgā ceļā. Jakovļevs 2005. gadā atzinās finanšu mahinācijās un naudas atmazgāšanā un norādīja uz Vladimiru Kuzņecovu kā savu līdzzinātāju. Pats Kuzņecovs savu vainu neatzina.

"Es 25 gadus esmu godīgi kalpojis savai valdībai dažādos amatos ANO iestādēs. Kā Administratīvo un budžeta lietu komitejas priekšsēdētājs es ar savu rīcību neesmu nodarījis ANO nekādu kaitējumu," viņš teica savā pēdējā vārdā, pirms tiesa pasludināja spriedumu.

49 gadus veco Vladimiru Kuzņecovu, kurš vadīja ANO Budžeta kontroles komiteju, FIB darbinieki apcietināja 2005. gada 1. septembrī sakarā ar aizdomām par naudas atmazgāšanu. Kā apgalvo apsūdzība, 2000.gadā viņš nodibināja ārzonas kompāniju, lai slēptu noziedzīgos ienākumus, kas tika iegūti no vārdā neminēta ANO iepirkumu daļas darbinieka. Kā norādīja apsūdzības pārstāvis, kurš lūdza neminēt viņa vārdu, šīs apsūdzības bija netieši saistītas ar ANO programmu Irākai "Nafta apmaiņā pret pārtiku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!