ASV Nacionālās gvardes iznīcinātājs F-16 kļūdas dēļ apšaudījis kādu skolu Ņūdžersijas štatā. Litlegharboras vidusskolai trāpījušas 25 lodes. Kā ziņo aģentūra AP, incidents noticis vēlu trešdienas vakarā, tāpēc neviens nav cietis.
Kā raksta "The New York Times", apšaudes brīdī skolā atradušies četri cilvēki - nakts maiņas apkopējas un apsargs. Viena no apkopējām dzirdējusi šāvienus un bijusi ļoti pārsteigta - viņai šķitis, ka kāds skraida pa jumtu.

Viņa saukusi palīgā apsargu, bet tas izsaucis policistus, kuri, uzkāpjot uz jumta, atklājuši, ka skolas jumtu caursitušas 25 svina lodes. Apšaudē sagrautie griestu paneļi iebrukuši klasēs, taču par notikušo visvairāk atgādinās milzīgās švīkas uz asfalta netālu no ēkas.

Nacionālās gvardes 177.aviācijas spārna komandieris pulkvedis Braiens Vebsters, kura pakļautībā atrodas attiecīgā iznīcinātāja pilots, paskaidroja, ka lidmašīnai bija jāapšauda mācību mērķis poligonā aptuveni 5,5 kilometrus no skolas. Taču lidmašīna, kas izlidoja no Endrūsas bāzes, nezināmu iemeslu dēļ sāka šaut, lidojot virs skolas ēkas 2100 metru augstumā.

Oušenas apgabala poligons tiek izmantots šaušanai kopš Otrā pasaules kara laika. Līdz šim šādu incidentu nav bijis. Kā paskaidroja Vebsters, mācībās izmantotā munīcija nesprāgst. Pilots pārgāja pļaujošā lidojumā un viņam bija jānospiež mēlīte aptuveni 1800 metru augstumā, kad F-16 būtu lidojis virs poligona. Taču ložmetējs sāka šaut 2100 metru augstumā, kad līdz poligonam vēl bija 5,5 kilometri un lidmašīna veica pagriezienu, lai dotos uz mērķi.

Vebsters atteicās nosaukt pilota vārdu un minēt, kādu sodu viņš varētu saņemt. Pulkvedis uzsvēra, ka šis incidents "ir ārkārtīgi neparasts, var pat sacīt, unikāls". "Apšaude nevarēja būt tīša. Ticiet man, mēs neuzbrūkam mērķim, kamēr neesam notēmējuši."

"Mēs ļoti nopietni uztveram šo incidentu. Mūsu cilvēku drošība ir mūsu galvenās rūpes ," teica Karavīru un veterānu lietu departamenta darbiniece Roberta Nidta.

Skolā mācās 970 skolēnu vecumā no desmit līdz 14 gadiem. Ceturtdien Ņūdžersijas štata skolas bija slēgtas vispārējā skolotāju kongresa dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!