Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV par vienu miljardu dolāru samazinās finansiālo atbalstu Afganistānai. Lēmums saistīts ar Afganistānas politisko sāncenšu – prezidenta Ašrafa Gani un viņa konkurenta Abdullas Abdullas – nespēju atrisināt savstarpējās nesaskaņas, kuras neļauj izveidot valdību, ziņo "The Guardian".

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo (attēlā pa kreisi), kurš pirmdien bija ieradies Afganistānā, lai aizvadītu sarunas ar abiem politiķiem, paziņoja, ka finansiālā atbalsta samazināšana Kabulai viena miljarda ASV dolāru vērtībā varētu sekot arī nākamgad. Viņš piebilda, ka finansiālā palīdzība varētu tikt atjaunota, ja Gani (attēlā pa labi) un Abdulla atrisinās nesaskaņas.

"Amerikas Savienotās Valstis ir vīlušās viņos [Gani un Abdullā]," paziņojumā teica Pompeo. "Viņu neveiksme ir kaitējusi ASV-Afganistānas attiecībām un diemžēl negodīgi izturas pret tiem afgāņiem, amerikāņiem un koalīcijas partneriem, kuri ir upurējuši savu dzīvību un bagātības par šīs valsts jaunās nākotnes veidošanu," turpināja ASV valsts sekretārs.

Februāra izskaņā ASV parakstīja vienošanos ar grupējumu "Taliban". 10. martā bija jāsākas sarunām starp talibiem un afgāņu delegāciju, kurā ietilptu arī valdības amatpersonas. Tomēr šis process ir iestrēdzis – tam par vienu no iemesliem kalpo Gani un Abdullas nesaskaņas. Abi politiķi paziņojuši, ka uzvarēja septembrī notikušajās Afganistānas prezidenta vēlēšanās, raksta "Al Jazeera".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!