ASV paredz, ka līdz ar Krievijas iebrukumu Gruzijā, tiks pārskatītas NATO un Krievijas attiecības, otrdien atzina ASV sūtnis Ziemeļatlantijas aliansē Kurts Volkers.

"Šodienas diskusijās daudzi sabiedrotie uzsvēra, ka šo situāciju nedrīkst risināt kā parasti (..) Mums ir jādomā par to, kā mēs strādājam ar Krieviju," sacīja ASV sūtnis.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers otrdien paziņoja, ka Krievijas paziņojums par militārās operācijas apturēšanu Gruzijā ir nepietiekams. "Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva paziņojums ir "svarīgs, bet ar to nepietiek", žurnālistiem paziņoja Shēfers pēc tikšanās ar NATO sūtņiem un Gruzijas pārstāvi.

NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka abām pusēm jāatgriežas pozīcijās, kādās tās atradās 6.augustā pirms konflikta saasināšanās, un jāņem vērā Gruzijas teritoriālā integritāte, ieskaitot Maskavas atbalstītos separātiskos reģionos Dienvidosetiju un Abhāziju.

Shēfers arī nosodīja Krieviju par pārmērīga un neproporcionāla spēka lietošanu pret savu kaimiņvalsti. Viņš arī norādīja, ka Gruzijas pozīcija ceļā uz NATO nav mainījusies. "Gruzija ir cienīts partneris un draugs, un kādu dienu Gruzija tiks uzņemta NATO," pavēstīja NATO ģenerālsekretārs. Krievija otrdien apsūdzēja Gruziju provokācijā saistībā ar Tbilisi paziņojumiem, ka Krievija arī pēc Medvedeva paziņojuma turpināja apšaudīt un bombardēt Gruzijas teritoriju.

Tomēr ārvalstu žurnālisti Gori apstiprināja, ka Staļina dzimtā pilsēta otrdien nonākusi mīnmetēju apšaudē, kurā nogalināti pieci cilvēki, ieskaitot nīderlandiešu operatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!